"Οχι στα εισαγόμενα "αμυντικά προϊόντα" - Το νέο "δόγμα" του ΥΠΕΘΑ
''Όχι'' στην θεωρία του εισαγόμενου προϊόντος ''σώνει και καλά'' ή διότι ίσως είναι κάπως φτηνότερο, επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Άμυνας όσον αφορά τους εξοπλισμούς και γενικά τα υλικά που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Το στίγμα έδωσε ο υφυπουργός Άμυνας κ. Νίκος Τόσκας με συνέντευξή του στον Σκάιεπιχειρώντας να δώσει ένα τέλος στην αντίληψη που διέπει πολλούς παράγοντες της δημόσιας ζωής - πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες- ότι πρέπει να προτιμάμε το εισαγόμενο... επειδή μερικές φορές ( ίσως και τις περισσότερες) ίδιας ποιότητας υλικά είναι κάπως φτηνότερα... Τα ταμπού περί ''ευρωπαϊκών περιορισμών'' κλπ πρέπει να σπάσουν με δημιουργικό τρόπο : Υπάρχει το περίφημο Άρθρο 146 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και άλλες γενικά νομοθεσίες με βάση τις οποίες εξαιρούνται πολλά αμυντικά προϊόντα από τους διαγωνισμούς οι οποίοι είναι έτσι φτιαγμένοι για να πηγαίνουν στους μεγάλους που διαφεντεύουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Βεβαίως και πρέπει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Υπάρχει όμως και η ''ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας'' - που είχε επιχειρηθεί να προβάλει η Ελλάδα εδώ και περίπου 2 χρόνια. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.
Ας πάρουν ως παράδειγμα την Τουρκία και να βρουν λύσεις : Η τουρκική κυβέρνηση πριν λίγες εβδομάδες προχώρησε σε μια απόφαση που θα ενισχύσει την μεταποιητική βιομηχανία της χώρας στον τομέα του αυτοκινήτου. Θα εφαρμοστεί, όπως έγραψε η εφημερίδα Yeni Şafak, η ισοδυναμία, όπως και στον τομέα των φαρμάκων: Αντί για τα αυθεντικά ανταλλακτικά από το εξωτερικό (δηλαδή τα εισαγόμενα), θα χρησιμοποιούνται ισοδύναμα κομμάτια εγχώριας παραγωγής (τουρκικής). Μάλιστα η κυβέρνηση της Άγκυρας επέβαλε την αναγκαστική αγορά στους δημόσιους διαγωνισμούς ακόμα και αν είναι κατά 15% ακριβότερο το εγχώριο προϊόν!