Άγρια πρόστιμα μέχρι και 5000 ευρώ σε φαρμακοποιούς που δε χορηγούν γενόσημα! Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ

2015-03-05 09:58

Στροφή προς τα γενόσημα θα πρέπει να κάνουν άμεσα γιατροί, ασθενείς και προπαντός φαρμακοποιοί καθώς νέα εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ προβλέπει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα σε όσους φαρμακοποιούς δεν τα χορηγούν.

Ειδικότερα σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός για τη συνταγογράφηση, οι φαρμακοποιοί από δω και πέρα είναιυποχρεωμένοι να χορηγούν στους ασθενείς που φθάνουν στα φαρμακεία τους, το φθηνότερο σκεύασμα, ουσιαστικά τα γενόσημα τα οποία είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα πρωτότυπα.

Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν σχετικά τους ασθενείς αλλά και να τους πληροφορούν για το ποσοστό συμμετοχής. Αν εκείνοι επιλέξουν τελικά το ακριβότερο φάρμακο, θα πληρώσουν τη διαφορά από την τιμή αποζημίωσης που δίνει ο ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα θα υπογράψουν στη συνταγή ως απόδειξη πως ήταν δική τους επιλογή.Κάθε φαρμακείο θα ελέγχεται μηνιαίως από τον ΕΟΠΥΥ για να διαπιστωθεί εάν τηρεί τις νέες οδηγίες. Αν ο φαρμακοποιός πέσει σε τρία λάθη τότε θεωρείται παραβάτης και θα τιμωρηθεί: α) αν δεν χορηγήσει το φθηνότερο φάρμακο β) αν δεν ενημερώσει τον ασθενή για το φθηνότερο και όλη τη διαδικασία γ) αν δεν υποχρεώσει τον ασθενή να υπογράψει στη συνταγή.

Όσο για τα πρόστιμα αυτά μπορεί να φτάσουν και τα 5000 ευρώ ανάλογα με το πόσες φορές έχει πέσει στο παράπτωμα ο φαρμακοποιός και δεν έχει ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ.

Πριν το πρόστιμο όμως δίνεται η δυνατότητα για γραπτές εξηγήσεις σε διάστημα 10 ημερών. Αν αυτές δεν κριθούν πειστικες, τότε τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 500 ευρώ και θα φθάνουν τα 5000 ευρώ, ανάλογα με τις περιπτώσεις και τη συχνότητα της μη τήρησης των κανόνων.

Επίσης μπορεί να υπάρξει ακόμη και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, ποινή που μπορεί να διαρκέσει από έναν μέχρι έξι μήνες.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ενώ ο φαρμακοποιός έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στον πρόεδρο μέσα σε διάστημα 30 ημερών.