Έχουμε 3-4 δισ. αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδος

2015-03-03 18:35
Στο πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας απασχολεί τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία  σημειώνει πως αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ θα ενταχθεί στους παρίες του κόσμου και θα μοιάζει με τη Ζιμπάμπουε.

Η εφημερίδα γράφει πως μέχρι τώρα στην ιστορία του Ταμείου, καμία άλλη χώρα του λεγόμενου προηγμένου κόσμου δεν έφτασε στο σημείο να  μην πληρώσει μια δόση που οφείλει. 

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, πάντως, μιλώντας στην εφημερίδα έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει κάποια κρυμμένα αποθέματα που θα επιτρέπουν τις απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους για τις επόμενες εβδομάδες, παραμερίζοντας τις ανησυχίες ότι εντός 10 ημερών τα ταμεία θα αδειάσουν. «Αυτά είναι υπερβολές. Υπάρχουν περίπου 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση σε αυτό το επιχείρημα είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι ως επί το πλείστον πόροι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων και υπάρχουν αμφιβολίες αν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τα «σκουπίσει» δίχως να αφήσει άλλες υποχρεώσεις της στο ράφι. Ένας τραπεζίτης είπε επ' αυτού: «Τα χρήματα είναι ήδη κάτω από τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τα χρησιμοποιήσουν για άλλους λόγους πώς θα πληρώσουν συντάξεις τον επόμενο μήνα;».

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την εφημερίδα το ΔΝΤ δεν ακολουθεί τους ρυθμούς του... σκληρού ροκ σε ότι έχει να κάνει με τις πληρωμές κρατών προς αυτό. Συνήθως επιτρέπει μια περίοδο χάριτος, αλλά όπως συμπληρώνει ένας αναλυτής «το ρολόι άρχισε να χτυπάει και θα είναι άλλο πράγμα αν η Ελλάδα πει πως δεν έχει να πληρώσει για τους επόμενους έξι μήνες».