Διορισμοί εκπαιδευτικών με νέο σύστημα

2015-03-05 10:10

Στις διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ αλλά και σε άλλα κριτήρια, που θα εξασφαλίζουν επιπλέον μόρια σε δασκάλους και καθηγητές, θα στηριχθεί το νέο σύστημα διορισμών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν αλλαγή φιλοσοφίας στην αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και βελτιώσεις στο καθεστώς των μετατάξεων.


Σε νέο σύστημα προσλήψεων στα σχολεία, μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, αλλά και σε καινούργιο καθεστώς αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου (αξιολόγηση) για δασκάλους και καθηγητές προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, ενώ προγραμματίζει και μια σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων σε θέματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (κ. Μπαλτάς και Κουράκης) κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας έδωσε απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που έθεσαν οι εκπαιδευτικοί και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου δεν θα ικανοποιηθούν άμεσα, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «πρέπει πρώτα να ξεπεράσουμε τον κάβο του τετραμήνου», σύμφωνα με το Έθνος.Οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

1. Αλλάζει το σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών. Θα προσμετρώνται η προϋπηρεσία, τα μεταπτυχιακά και τα υπόλοιπα προσόντα δασκάλων και εκπαιδευτικών.

2.Οι επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης θα γίνουν με το υφιστάμενο καθεστώς και θα καταργηθούν μόνο κάποιες διατάξεις, όπως είπε ο κ. Κουράκης.

3.Θα επανεξεταστούν οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων και όπου χρειαστεί θα επαναλειτουργήσουν ορισμένα σχολεία.

4.Το πειθαρχικό δίκαιο θα αλλάξει και θα αποσυνδεθεί από τη συνδικαλιστική δράση των εκπαιδευτικών και από αδικήματα που συντελούνται εκτός σχολικής μονάδας.

5.Θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα εξετάσει εκ νέου το σύστημα των μετατάξεων.

6. Συνταξιοδοτήσεις στη μέση της σχολικής χρονιάς δεν θα επιτρέπονται, αλλά θα εξεταστεί η περίπτωση να εξαιρεθούν όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

7. Καταργούνται όλες οι διατάξεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά θα εξεταστεί νέο σύστημα αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.