Η Λευκωσία απαντά στην αντίδραση του Λονδίνου για τη συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας

2015-03-01 20:21

Αιχμηρή ήταν η απάντηση της Λευκωσίας στην αντίδραση του Λονδίνου επί των συμφωνιών Κυπριακής Δημοκρατίας - Ρωσίας, που υπογράφηκαν κατά την... επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα. 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, τόνισε ότι οι συμφωνίες εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πρέπει να προκαλούν αντιδράσεις.

Έκανε ειδική αναφορά στη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, υποδεικνύοντας ότι το Λονδίνο δεν υποστήριξε το αίτημα της Λευκωσίας για αποστολή ισχυρών μηνυμάτων στην Τουρκία για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για όλα όσα θα λάμβαναν χώρα στη Μόσχα.

Σημείωσε παράλληλα ότι, υπό τα νέα δεδομένα στις σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας, η επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη, εξυπηρετούσε και τον στόχο της Λευκωσίας για δημιουργία συνθηκών, οι οποίες θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Εξάλλου, στάση αναμονής, τηρούν οι Βρυξέλλες για την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα. Επισήμως, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν ενημέρωση από τη Λευκωσία για τα αποτελέσματα της επίσκεψης και το περιεχόμενο των συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο υπάρχει δυσαρέσκεια προς τη Λευκωσία για τη στιγμή που επέλεξε να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.(tromactiko)