ΘΙΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΗΠΑ… «ΕΝΟΧΛΟΥΝ» ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΠΟΥΤΙΝ

2015-03-02 11:49

Παράπονα με τις δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λένε ότι έχουν οι Αμερικανοί και σύμφωνα με αμερικανική διπλωματική πηγή προτίθεται να εγείρουν το ζήτημα, τόσο στη σημερινή συνάντηση που θα έχει στις 6:30 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρα Νούλαντ, όσο και στην αυριανή συνάντηση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ.

Οι κ.κ. Κασουλίδης και Νεοφύτου βρίσκονται στην Ουάσινγκτον καλεσμένοι από τη μεγαλύτερη οργάνωση του Αμερικανο-εβραϊκού λόμπι (AIPAC) για τις εργασίες του παγκοσμίου συνεδρίου, στο οποίο σήμερα θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ίδια αμερικανική πηγή σε ερώτημά μας αν υπάρχει κάτι που ενοχλεί την Ουάσινγκτον στις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, απάντησε αρνητικά.

«Δεν είναι οι συμφωνίες, αλλά οι δηλώσεις», επανέλαβε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν την Τετάρτη ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, Γιώργος Σιακαλλή, συνομίλησε με την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, για θέματα της επίσκεψης Κασουλίδη, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα πρόβλημα με τις συμφωνίες. Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια αμερικανική διπλωματική πηγή, οι δηλώσεις που «ενόχλησαν» έγιναν αργότερα.

Πάντως επειδή και η κυπριακή πλευρά έχει πρόθεση να εγείρει στην κ. Νούλαντ τα δικά της παράπονα για τη στάση της αμερικανικής διπλωματίας στη διάρκεια των τουρκικών παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ, σ’ αυτά αναμένεται να προστεθεί και ο κατάλογος των χθεσινών αναρτήσεων στο τουίτερ από τον πρέσβη Τζον Κάνιγκ κι οι διάλογοί του με Ελληνοκύπριους, όπου για άγνωστο λόγο η επίσκεψη του προέδρου στη Μόσχα συνδέθηκε στη συζήτηση με τη δολοφονία του Ρώσου αντικαθεστωτικού Μπαρίς Νεμτσόφ.

Σε σχέση με το υπόλοιπο πρόγραμμα του κ. Κασουλίδη, χθες βράδυ μίλησε σε δείπνο του συνεδρίου ενώπιον ενός ακροατηρίου από διπλωμάτες και ανώτερους εμπειρογνώμονες για θέματα εθνικής ασφαλείας. Στο ίδιο δείπνο μίλησε ο πρέσβης Ντένις Ρος, πρώην προεδρικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και σύμβουλος στο Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής,

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός της Βικτώρια Νούλαντ, δίωρη συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή του AIPAC και το βράδυ συμμετοχή στη δεξίωση των κορυφαίων προσκεκλημένων του συνεδρίου, παρουσία μελών του Κογκρέσου, διπλωματών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το πρόγραμμα του κ. Νεοφύτου, πέραν του συνεδρίου του AIPAC, περιλαμβάνει συνάντηση με αξιωματούχο του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. ΚΥΠΕ