ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

2015-02-28 09:17

Τη συμμετοχή των τραπεζών στην κάλυψη των ζημιών από τα 10.000 άτομα που βγήκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση στον τραπεζικό τομέα προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι η συμμετοχή των τραπεζών στο κόστος προβλέπεται και θα πρέπει να ισχύσει. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση σέβεται τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δεν θα γίνει καμία ανατροπή». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα αυξηθούν τα κατώτατα όρια συνταξιοδότησης και θα παραμείνουν στα 4.500 ένσημα.

Σε ό,τι αφορά τον ορισμό του ΕΦΑΠΑΞ ανέφερε ότι ο μαθηματικός τύπος είναι «ανεφάρμοστος». Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν αλλαγές με πρώτη την αφαίρεση από τον τύπο του δείκτη βιωσιμότητας. «Θα ανακαθοριστεί ο μαθηματικός τύπος με στόχο να προσεγγίζει ή να είναι ίσος με εκείνον που υπήρχε έως τον Αύγουστο του 2013» διευκρίνισε ο κ. Ρωμανιάς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν αλλάζει τίποτα στο ΕΚΑΣ. Ο κ. Ρωμανιάς έκανε γνωστό ότι με νόμο θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

''The New Daily Mail''