Ντ.Σπέκχαρντ: "Η Ελλάδα έχει τεράστια γεωπολιτική αξία για τις ΗΠΑ και η ΕΕ τη σπρώχνει στην αγκαλιά της Ρωσίας"

2015-03-10 20:54

Ότι η Γερμανία θα αναγκάσει την Ελλάδα να αλλάξει γεωπολιτικό στρατόπεδο στρεφόμενη στην Ορθόδοξη Ρωσία και το κόστος έτσι για την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα έιναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από ότι θα μπορούσε να προκαλέσει το μέγεθος της ελληνική οικονομίας σχολιάζει ο πρώην Αμερικανός πρεβευτής Ντ.Σπέκχαρντ.
 
Ο Αμερικανός πρώην πρεσβευτής στην Αθήνα αναφέρθηκε «στο γεγονός ότι η σημερινή αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη στενές σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μια μέρα μετά την εκλογή του, αντιτάχθηκε στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποβάθμισε την επιβολή νέων κυρώσεων. Ο ελληνικός λαός διατηρεί επίσης πολιτισμικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως την κοινή θρησκεία, γεγονός που διευκολύνει τη συνεργασία».
 
Ο πρώην πρεσβευτής υποστήριξε ότι «η υιοθέτηση σκληρής γραμμής έναντι της Ελλάδας δεν πρόκειται να αποτρέψει τις εξελίξεις σε άλλες χώρες, όπως την Ισπανία.  Με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα δεν είναι ίσως τόσο σημαντική παγκοσμίως, αλλά σε μια στιγμή όπου οι ΗΠΑ και η Ευρώπη διεξάγουν πολυέξοδες πολιτικές μάχες στην Αν. Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, η εκδίωξη μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτών των περιοχών, θα ήταν πολύ πιο δαπανηρή μακροπρόθεσμα».
 
Τους χειρισμούς της Ευρωζώνης σχολιάζει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό Fortune.
 
Ο κ. Σπέκχαρντ σημειώνει σχετικά με την ελληνική κρίση ότι «Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κοιτάζουν τα δέντρα και χάνουν το δάσος» υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύει ο κόσμος».
 
Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «τα σχέδια διάσωσης που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μπορεί να κράτησαν μακριά τους πιστωτές της χώρας, αποτέλεσαν ωστόσο έναν βραχυπρόθεσμο εφιάλτη για την οικονομία της, ενώ η ύφεση οδήγησε μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία, που υποσχέθηκε να θέσει τέλος στη λιτότητα. Έκτοτε, όμως, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και ειδικότερα της Γερμανίας υιοθέτησαν σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας, αρνούμενοι να χαλαρώσουν τους όρους των σχεδίων διάσωσης λόγω του φόβου ότι μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τα αριστερά κόμματα άλλων χωρών, όπως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία».
 
Στη συνέχεια σημειώνει ότι «σύμφωνα, ωστόσο, με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η λογική αυτή επικεντρώνεται στα δέντρα χάνοντας το δάσος και θα μπορούσε να κοστίσει στη Γερμανία και στην ευρωζώνη πολύ περισσότερα, από τη σκοπιά της ρευστότητας και της γεωπολιτικής εξουσίας.
 
Ο κ. Σπέκχαρντ είχε αναφερθεί πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Fortune στον κίνδυνο απομάκρυνσης της Ελλάδας από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης και της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι «ένα κρίσιμης σημασία κράτος για την άσκηση της αμερικανικής και δυτικής επιρροής, τόσο στη Μέση Ανατολή, όπως και στην Αν. Ευρώπη».
 
Στο άρθρο υπογραμμίζεται αναφορά του κ. Σπέκχαρντ ότι «η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύει ο κόσμος» και ότι «η συμβατική σοφία λέει σήμερα ότι μπορούμε να επιτρέψουμε ένα Grexit και να επουλώσουμε την πληγή, αλλά το πράγμα δεν είναι τόσο απλό».
 
 
Στο άρθρο αναφέρεται, επίσης, ότι «λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μοιάζει με μεγάλη απώλεια, αλλά εάν λάβουμε υπόψη ότι η καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας στην Αν. Ευρώπη είναι σημαντική για τη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή, τότε ίσως αξίζει μακροπρόθεσμα η υιοθέτηση μιας πιο ήπιας στάσης έναντι του ελληνικού χρέους».
 
Καταλήγοντας, τονίζεται ότι «ο κ. Σπέκχαρντ εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χαλαρώσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης, παρέχοντας στους πολίτες τον χρόνο να συνειδητοποιήσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει τις λαϊκιστικές του υποσχέσεις και να παραμείνει μέλος του ευρώ».
 
Οι ανησυχίες του Ν.Σπέκχρντ έιναι βάσιμες καθώς εκτενής είναι η κάλυψη από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, οι οποίες εξόργισαν τους Γερμανούς και την καγκελάριο Μέρκελ προσωπικά, όταν τους είπε ότι η Ελλάδα θα «απελευθερώσει εκατομμύρια οικονομικών μεταναστών στην Ευρώπη» αν η Ευρώπη δεν υποχωρήσει στις περί λιτότητας απαιτήσεις της. Αυτός είναι ο τρόπος κάλυψης της είδησης από τα ρωσικά μέσα. Η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει το φάσμα της στάσης πληρωμών, στα τέλη του τρέχοντος μηνός, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα, αν δεν βοηθηθεί οικονομικά, θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ.
 
Ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα ξέρει καλά ότι η τράπεζα των BRICS είναι πλέον γεγονός, και ότι η Ελλάδα θα έχει εναλλακτικές, πολύ σύντομα. Πάντως αυτό που είναι άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι ουδείς εκ των "συμμαχων-εταίρων" ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί στον ελληνικό λαό, και δεν τους ενδιέφερε εξ'αρχής, το μόνο που τους ενόχλησε ήταν η πιθανότητα να σκεφθούν οι Έλληνες ότι είναι καιρός να επιστρέψουν στα "εν Ορθοδοξία αδέλφια τους". 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr