Ανοιχτή η Κομισιόν σε βελτίωση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ

2015-03-04 19:39

ους τέσσερις βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος, αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η βελτίωση του συστήματος ασύλου, η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Ιούλιο η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει λεπτομερώς τις προτάσεις της πάνω στους τέσσερις αυτούς άξονες της μεταναστευτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Τίμερμανς, η διαχείριση της μετανάστευσης είναι πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως είπε, πρέπει να γίνει καλύτερη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, προκειμένου να υπάρξει αλληλεγγύη και καλύτερη κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Εξάλλου, ο Έλληνας επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η διαχείριση της μετανάστευσης απαιτεί τη συνεργασία όλων των κρατών-μελών για να υπάρξουν ευρωπαϊκές και συνολικές λύσεις, λέγοντας πως «η αλληλεγγύη πρέπει να πάψει να είναι σλόγκαν και πρέπει να γίνει πραγματικότητα».