Το γεφύρι της Πλάκας οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι είναι "οθωμανικό"!!!

2015-03-02 13:12

Να εμφανίσουν το μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας και τεχνικής μονότοξο γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε ως έργο που  είχε χτιστεί, κατά τη διάρκεια της - όπως γράφουν-«οθωμανικής περιόδου», από τον Οθωμανό Σουλτάνο Αμπτντουλαζίζ (Abdülaziz) το 1866, επιχειρούν οι τουρκικές εφημερίδες (Aksam, Zaman, Sabah, Haberturk, Yeni Akit, Hurriyet, Bugun, Yeni Asya, Yurt Gundemi, Milliet κ.α.)- κόντρα στα ιστορικά στοιχεία!



Ωστόσο το ονομαστό Γεφύρι της Πλάκας,  το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων  με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων,μέγιστο ύψος 21 μέτρα και το πλάτος στην κορυφή  3,20 μέτρα, που γεφυρώνει τον Άραχθο ποταμό . έγινε από Έλληνες τεχνίτες των Τζουμέρκων και με χρήματα Ελλήνων!

Η αλήθεια : Με χρήμα, ιδρώτα και σχέδια ελληνικά!

Το έχτισε, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο πρωτομάστορας Κωνσταντίνος Μπέκας ,το 1866.Το γεφύρι χτίστηκε και έπεσε δυο φορές, το 1860 και το 1863 (το 1863 μάλιστα έπεσε την ημέρα των εγκαινίων του μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων).


Στη συνέχεια το 1866, κατασκευάστηκε το γεφύρι που υπήρχε - και θα ξαναφτιαχτεί!- μέχρι σήμερα. Τα έξοδα κατασκευής του (έφτασε τα 180.000 οθωμανικά γρόσια) ανέλαβαν ο Ιωάννης Λούλης από την Αετορράχη, ο Αναγνώστης Λύτρας και ο Ιωάννης Ρήγκας από Πράμαντα, ο Αναγνώστης Μάρος από τους Μελισσουργούς, η κοινότητα Πραμάντων και Μελισσουργών, ενώ η κοινότητα Αγνάντων προσέφερε την ξυλεία για τις σκαλωσιές του οικοδομήματος. Ακόμη γειτονικές κοινότητες διέθεσαν σημαντικά χρηματικά ποσά και προσωπική εργασία!Οι ντόπιοι τονίζουν με περηφάνια ότι η γέφυρα  έγινε με το υστέρημα των κατοίκων της εποχής, Μελισσουργιωτών, των κατοίκων της Πράμαντας, της Άγναντας και άλλων χωριών της περιοχής.

Για το χτίσιμο του γεφυριού υπάρχει η παράδοση ότι στέριωσαν άνθρωπο στα θεμέλιά του. Άλλοι ισχυρίζονταν ότι έβαλαν έναν Τούρκο κι άλλοι μια επιληπτική κοπέλα από το χωριό Μονολίθι.

Υπέστη σοβαρή ζημιά από απόπειρα καταστροφής της από τμήματα των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων το 1944, αλλά και το 2007. Τελευταία οι κάτοικοι - μόνιμοι  και απόδημοι- έδιναν την μάχη τους  για να μην κατασκευασθεί φράγμα στην περιοχή και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο γεφύρι.