Αγανάκτηση Βρυξελλών και Βερολίνου για τη στροφή Τσίπρα προς τη Μόσχα

2015-03-30 17:00
Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Στελέχη των χριστιανικών κομμάτων εμφανίζονται δυσαρεστημένα για τη διαφαινόμενη προσέγγιση της Αθήνας με τη Μόσχα.

Οι προσπάθειες της ελληνική κυβέρνησης να αναζητήσει βοήθεια στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους προκαλεί την αγανάκτηση των Βρυξελλών και του Βερολίνου σύμφωνα με δημοσίευμα του SPIEGEL ONLINE. Ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ έκανε λόγο για μια πολύ επικίνδυνη στρατηγική.

«Στην πλάτη του ελληνικού λαού ο Τσίπρας προσπαθεί να παίξει και το τελευταίο του χαρτί, οι 'ερωτοτροπίες' του με τη Ρωσία δυσκολεύουν την αναζήτηση εποικοδομητικής λύσης με την Ευρώπη σε δημοσιονομικά ζητήματα». Ο Βέμπερ καλεί τον Τσίπρα να αναλογιστεί καλά εάν για τον ίδιο ένα «αυταρχικό, επιθετικό σύστημα σαν αυτό της Μόσχας είναι ο πιο κατάλληλος εταίρος, σε αντίθεση με τους ελεύθερους λαούς με δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που επί δεκαετίες έχουν επιδείξει μεγάλη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα». Αλλά και ο κομματικός του φίλος από την ίδια ΚΟ, Χέρμπερτ Ρόιλ, επικεφαλής της ομάδας των χριστιανικών κομμάτων έκανε σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα.

«Ένταξη στην ΕΕ σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και όχι τεχνάσματα, όποιος παίζει με τη φωτιά και αναζητά βοήθεια στη Ρωσία, μπορεί να κάψει τα δάχτυλά του». Στο ίδιο κλίμα και ο Γκύντερ Κριχμπάουμ, εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά θέματα, επίσης από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος συνέστησε ότι όποιος θέλει βοήθεια από την ΕΕ να στρέψει την πυξίδα του στις Βρυξέλλες και όχι στη Μόσχα. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση Σύριζα ότι «χάνει πολύτιμο χρόνο και εμπιστοσύνη, αντί να καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κόμης Αλεξάντερ Λάμπσντορφ από το κόμμα των Φιλελευθέρων, τάχθηκε εν ανάγκη υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Εάν η χώρα συνεχίσει να μην είναι διατεθειμένη να παρουσιάσει γραπτό κατάλογο αξιόπιστων και απόλυτα ελέγξιμων μεταρρυθμίσεων, τότε θα πρέπει ίσως να τολμήσουμε ένα Grexit» δήλωσε το πρωί στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF). «Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επεξεργαστούμε σχέδιο για το πώς θα βοηθηθεί η χώρα μετά την έξοδο».

πηγή: deutsche welle