Αγγλια-Μηχανικοί και σερβιτόροι στα χωράφια
Προκειμένου να σωθούν οι φετινές σοδειές πολλά πρέπει να αλλάξουν. Σε διαφορετική περίπτωση ο πληθυσμός θα πεινάσει. Ηδη έχουν χαθεί πολύτιμες ημερομηνίες για ράντισμα των δένδρων, μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται σε απόλυτα συγκεκριμένη, με ακρίβεια μιας εβδομάδας ημερομηνία της άνοιξης.
Έτσι, μηχανικοί, πωλητές, σεφ και σερβιτόροι, αποδέχθηκαν το κάλεσμα της βρετανικής κυβέρνησης, και τώρα βρίσκονται στα χωράφια και εργάζονται για το μάζεμα της σοδειάς.
Ενώ oι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ψωνίζουν είτε ηλεκτρονικά με παραγγελίες από το σπίτι είτε με μάσκα στα σούπερ μάρκετ, σπανίως αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει με την αλυσίδα εφοδιασμού και από πού προέρχονται τα τρόφιμα που αγοράζουν.
Καθώς οι περιπτώσεις Covid-19 ξεπερνούν τις 170.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί αγρότες βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων, χωρίς τις στρατιές των εποχικών μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη.
Με χιλιάδες Βρετανούς που απολύθηκαν ή οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει τώρα ότι η επίσημη πολιτική της είναι να προσπαθήσει να φέρει τους ίδιους τους Βρετανούς στα χωράφια.
Στην Ελλάδα, έχει σκεφθεί κανείς τι θα γίνει; Εκτός από την ενοικίαση 7.000 Αλβανών εργατών γης που ανακοινώθηκε χθες, δεν υπάρχει καμία άλλη κινητοποίηση. Και τα χωράφιά χρειάζονται πάνω από 100.000 ανθρώπους, επιπλέον των νυν Ελλήνων αγροτών.
Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας.