Αίτημα της κυβέρνησης για ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ

2015-06-04 19:34

 H Tράπεζα της Ελλάδος έκανε επίσημο αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων προς τοΔΝΤ
- Η κυβέρνηση την Παρασκευή πρέπει να αποπληρώσει την πρώτη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 300 εκατ. ευρώ
- Μετά από αυτή την εξέλιξη ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν τελικά θα πληρωθεί η δόση
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, με την Ελλάδα να είναι πλέον στριμωγμένη, καθώς σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδας έκανε επίσημο αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδος προς το Διεθνές Νομισματικο΄Ταμείο για ομαδοποίηση των δόσεων. 

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επίσημα, αλλά ήδη δημιουργεί ένα μεγάλο ερώτημα για το εάν τελικά η Ελλάδα πληρώσει τη δόση που λήγει την Παρασκευή 5 Ιουνίου και η οποία είναι συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. 

Αυτή η κίνηση γίνεται αιφνιδιαστικά, καθώς αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης διεμήνυαν πως η δόση την Παρασκευή θα πληρωθεί κανονικά. 

Ακόμα και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε λίγη ώρα πριν το αίτημα πως είχε τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα πως οι δόσεις θα πληρώνονται κανονικά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογο αίτημα υπήρξε άλλη μία φορά στην ιστορία του ΔΝΤ και αυτό είχε γίνει τη δεκαετία του 80 από τη Ζάμπια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ επιτρέπεται να μην πληρώσει μία χώρα τη δόση της και να την πληρώσει αργότερα στη διάρκεια του ίδιου μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει χρεοκοπία.