Αλεβίτες: Η ωρολογιακή "βόμβα" που τρομάζει την ισλαμική Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν

2015-04-26 20:11

Σε ωρολογιακή "βόμβα" εξελίσσονται οι ενοχλητικές για την ισλαμική πλέον Τουρκία μειονότητες των Αλεβιτών και των Κούρδων αφού και οι δύο μαζί αποτελούν το μισό περίπου πληθυσμό της γείτονος.

Η δε τάση προς αύξηση του πληθυσμού είναι περισσότερο στους κουρδικούς πληθυσμούς παρά στους τουρκογενείς, των παραλίων της Μικράς Ασίας, της αρχαίας ελληνικής Ιωνίας.

Η αλεβιτική αίρεση είναι ένα σιιτικό παρακλάδι με χριστιανικές δοξασίες, και αποτελεί "κόκκινο" πανί για την ισλαμική σουνιτική Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν. Είναι φίλα προσκείμενοι στους Ορθόδοξους πληθυσμούς κάτι που θα γίνει αμέσως κατανοητό στις επόμενες παραγράφους, ενώ θεωρούν αδέλφια τους τους Σύρους αλαουϊτες και τον πρόεδρο Μ.Άσαντ.

Κατά πολλούς οι Αλεβίτες είναι κρυπτοχριστιανοί, οι εν δυνάμει χριστιανοί. Σημειώνεται ότι η Αγία Γραφή αποτελεί μπεστ σέλερ στην Τουρκία. Στο διάστημα 2009-2012 πουλήθηκαν πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα! Κάποιοι τα αγόρασαν και βέβεια ήταν Αλεβίτες στην συντριπτική πλειοψηφία τους.

Άλλοι τους υπολογίζουν σε 25 εκατομμύρια, άλλοι σε 10, το γεγονός είναι πως αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο εσωτερικό «αγκάθι» στην σύγχρονη ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν καθώς αμφισβητούν έντονα την κλασική ισλαμική ταυτότητα, δεν πατούν το πόδι τους στα τζαμιά και δεν τηρούν τις ισλαμικές νηστείες.

Πέρα τούτων υπάρχει και το πολιτικό σκέλος καθώς η Τουρκία πλησιάζει στις εκλογές της 7 Ιουνίου και πολλοί προσπαθούν να τους προσεταιριστούν. Οι Αλεβίτες διαφωνούν ριζικά και έντονα με ττην πολιτική του Ερντογάν εναντίον του Άσαντ της Συρίας που τον θεωρούν σαν αδελφό τους θρησκευτικά.