Αλέξης Τσίπρας: "Ή συμφωνία ή το μεγάλο ΟΧΙ - Και τα δυο είναι δική μας ευθύνη - Δεν πάω εκλογές"

2015-06-17 19:02
Φωτογραφία για Αλέξης Τσίπρας: Ή συμφωνία ή το μεγάλο ΟΧΙ - Και τα δυο είναι δική μας ευθύνη - Δεν πάω εκλογές
 
«Η επιμονή να έρθουν τα χρήματα από τις περικοπές σε συντάξεις είναι ακατανόητη και οφείλουμε όχι με τους τεχνοκράτες αλλά με την πολιτική ηγεσία της ευρώπης να πάρουμε αποφάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Και συμπλήρωσε: «Η πολιτική ηγεσία πρέπει να αναλάβει το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανένα στην Ευρώπη, η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πάρει λαική εντολή από το λαό για να φέρει μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία σε μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ από ένα πρόγραμμα διάσωσης που δεν έχει φέρει θετικά αποτελέσματα.
 


Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει την πρόταση που θα της γίνει με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή της.

Σημείωσε ότι «δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή του να καλέσουμε εκ νέου τον ελληνικό λαό να αποφανθεί γιατί ο λαός έχει δώσει την εντολή με σαφήνεια στις 25 Ιανουαρίου».

Όπως είπε «έχουμε μονάχα μια επιλογή, μια λύση που θα είναι οικονομικά βιώσιμη και άρα θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Αν δεν υπάρξει μια λύση η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αναλάβει να διαχειριστεί να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις μαζί με το κοινοβούλιο. Δεν είμαι από αυτούς που δεν έχω συνηθίσει να μην παίρνω δύσκολες αποφάσεις και να ρίχνω τις μπάλες στην εξέδρα. Σε περίπτωση που έχουμε έντιμο συμβιβασμό εγώ και οι συνεργάτες μου θα αναλάβουν το κόστος να φέρουν τη συμφωνία εις πέρας. Σε αντίθετη περίπτωση πάλι εμείς θα αναλάβουμε να πούμε το μεγάλο "όχι" σε συνέχεια μιας καταστροφικής πολιτικής για την Ελλάδα».

Ο κ. Φάιμαν από την πλευρά είπε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία για επιμήκυνση του προγράμματος και να γίνουν τα επόμενα βήματα για ένα πρόγραμμα που θα δίνει μια ανάσα για δύο ή τρια χρόνια για το θέμα της Ελλάδας.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος είπε ότι είναι αναγκαίες οι συζητήσεις των επομένων ημερών προκειμένου να υπάρξει μια λύση μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής.