Ανακοινώθηκε επίσημα: Το 2021 "πέφτει" στη θάλασσα το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο

2015-05-08 20:06

Το 2021 θα ξεκινήσει δοκιμές το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο με την προοπτική να  μπει σε υπηρεσία το μεθεπόμενο έτος, όπου και θα εορταστούν τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής Δημοκρατίας.

Το πλοίο εξελίσσεται σχεδιαστικά από ένα κλασσικό LPD τύπου Μistral σε ένα μίνι αεροπλανοφόρο απ'όπου θα επιχειρούν μαχητικά κάθετης αποπροσγείωσης.

Αποτελεί μέγιστη απειλή για τα νησιά του Αιγαίου από την δυτική τους πλευρά καθώς θα μπορεί να μεταφέρει μεγάλη αποβατική δύναμη όπως ένα σύνταγμα πεζοναυτών και επιθετικά ελικόπτερα. Η δυτική πλευρά των νησιών δεν είναι το ίδιο οχυρωμένη και έτοιμη όσο η ανατολική.

Με μεγάλη έπαρση το υπουργείο της Πολεμικής Βιομηχανίας της Τουρκίας και ο υπεύθυνος της τουρκικής ναυπηγικής εταιρείας, Sedef Geni İnşaat Sanayii, ανακοίνωσαν ότι μέσα στο 2021 το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο τουρκικής κατασκευής, θα είναι έτοιμο να πλεύσει στις θάλασσες που περιβάλουν την Τουρκία, δηλαδή στο Αίγιο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο.
 
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροπλανοφόρο αυτό θα έχει 231 μέτρα μήκους και θα είναι εκτοπίσματος 27.436 τόνων. Θα έχει την δυνατότητα προσγείωσης και απογείωσης πολεμικών ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροπορικών οχημάτων, καθώς και πολεμικών αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ενώ το ειδικευμένο προσωπικό του θα ανέρχεται σε χίλια διακόσια άτομα. Το πλοίο θα έχει επίσης την δυνατότητα μεταφοράς αρμάτων μάχης και άλλων ειδών τεθωρακισμένων οχημάτων του τουρκικού στρατού, καθώς και ειδικών αποβατικών δυνάμεων ενώ θα διαθέτει περί τις 6 πίστες για τα αεροπορικά οχήματα. Δηλαδή με λίγα λόγια το τελειότερο δείγμα της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο. Παράλληλα θα διαθέτει υπερσύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα δυναμικότητας 34 κλινών.