Ανείπωτο αιματοκύλισμα στην Τυνησία από την ISIS

2015-03-18 18:11

Νέο τρομοκρατικό ισλαμιστικό χτύπημα με 19 νεκρούς σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Μπάρντο της Τυνησίας.

Τους 19  έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί, εκ των οποίων οι 17 είναι ξένοι τουρίστες από την επίθεση ενόπλων στο μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας, δίπλα στο κοινοβούλιο της Τυνησίας.

Στους τουρίστες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων άτομα τα οποία προέρχονταν από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Χαμπίμπ Εσίντ.

Δύο εκ των δραστών κρατούσαν ομήρους εντός του μουσείου, όμως τελικώς εξουδετερώθηκαν και έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά.

Η επίθεση σημειώθηκε στο γειτονικό Εθνικό Μουσείο Μπάρντο, στην πρωτεύουσα της χώρας, όπως επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, νεκροί είναι επτά τουρίστες, ανάμεσά τους δύο Βρετανοί, ένας Ιταλός, ένας Ισπανός και ένας Γάλλος, καθώς και ένας Τυνήσιος. Επιπλέον, νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε πως νεκροί είναι και οι δύο ένοπλοι δράστες, μετά από επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, ενώ η επιχείρηση της ομηρίας έχει τελειώσει.

Να προστεθεί πως σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, στους έξι υπολογίζονται οι τραυματίες, ωστόσο άγνωστη παραμένει η κατάσταση της υγείας αυτών.

Τρεις ένοπλοι άνδρες, ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα, ήταν οι δράστες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να μπουν μέσα στο κοινοβούλιο και έτσι μπήκαν στο μουσείο. 

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον δύο άνδρες οπλισμένοι με καλάσνικοφ άνοιξαν πυρ στο μουσείο αυτό, ένα από τα σημαντικότερα της αφρικανικής ηπείρου.

«Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση στο μουσείο Μπάρντο», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μοχάμεντ Άλι Αρούι μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique FM.

Να σημειωθεί πως μέσα στο μουσείο την ώρα της επίθεσης υπήρχαν δεκάδες τουρίστες, ενώ το ίδιο διαπιστώνουν φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει. Μεταξύ των ομήρων βρίσκονταν και παιδιά. Από τους 200 τουρίστες που βρίσκονταν μέσα στο μουσείο, οι 160 διεσώθησαν, όταν φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα, με τη συνδρομή των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ 30 παρέμειναν μέσα στο μουσείο, μέχρι τη λήξη της ομηρίας.


Φωτό: Twitter

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας περικύκλωσαν άμεσα τους δύο ενόπλους μέσα στο μουσείο Bardo της πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται μέσα στους χώρους του κοινοβουλίου, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. 

Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στον τόπο της επίθεσης κατέφθασαν άμεσα αστυνομικές ενισχύσεις και το κοινοβούλιο διέκοψε τις εργασίες του.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν το μακελειό, η υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας, Σέλμα Ελούνι Ρεκίκ, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της είναι απολύτως ασφαλής για τους τουρίστες. Η υπουργός κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, αν οι εξελίξεις στη Λιβύη απειλούν τη σταθερότητα της Τυνησίας. Τότε η  η ίδια υποστήριξε: «Βεβαίως,  η κατάσταση στη Λιβύη είναι σοβαρή, , όμως, η χώρα μας δεν κινδυνεύει από τρομοκράτες».

  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr