Ανοίγει ο δρόμος για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών

2015-11-02 07:36

Με αναλογία 25% κοινών μετοχών και 75% μέσω των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων θα συμμετέχει το κράτος στα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο σύνολο κάλυψής του για τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το δυσμενές σενάριο. Αυτό αφορά τις τράπεζες που θα έχουν καλύψει από ιδιωτική συμμετοχή τις βασικές κεφαλαιακές τους ανάγκες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύψει μόνο τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.

 
 
 

Με αυτήν την απόφαση, απομακρύνθηκε ο φόβος των τραπεζιτών για αντικίνητρο στους ιδιώτες επενδυτές που προτίθενται να συμμετάσχουν στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, για τρίτη φορά μέσα σε περίπου 2,5 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, που έχει το ελληνικό δημόσιο σε Εθνική και Eurobank, σε περίπτωση συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αυτές θα συμμετάσχουν στη διαδικασία καταμερισμού της επιβάρυνσης (burden sharing), σύμφωνα με την προκύπτουσα αποτίμηση όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.

Ο νόμος περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προβλέπει ότι εφόσον οι προνομιούχες μετατραπούν σε κοινές περιέρχονται αυτόματα στο Ταμείο Χρηματοπιστωικής Σταθερότητας και διαθέτουν πλήρη δικαιώματα ψήφου κάτι που τόνισε και στην ομιλία του, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος. Με την μετατροπή το Ταμείο θα διατηρήσει ένα ελάχιστο ποσοστό ακόμη και στην πιθανή περίπτωση που οι τράπεζες πετύχουν να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών από ιδιώτες. Σημειώνεται ότι η τιμή μετατροπής από προνομιούχες σε κοινές θα γίνε με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.