Ανοίγει πάλι το εργοστάσιο της Nissan στο Βόλο
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του inMotion, οι συζητήσεις μεταξύ της οικογένειας Θεοχαράκη, επίσημου διανομέα των αυτοκινήτων της Nissan στη χώρα μας και ιδιοκτήτη του εργοστασίου ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο, της ελληνικής πολιτείας και της Nissan Ιαπωνίας έχουν ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο το πράσινο φως δεν ήταν εύκολο να δοθεί, λόγω της οικονομικής και της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα μας. Καταλύτης για την απόφαση της Nissan να έρθει τελικά στην Ελλάδα και να θέσει σε λειτουργία το εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ, ήταν η αύξηση της ζήτησης του Qashqai.
Όπως η ίδια η Nissan ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες, δημιουργεί και δεύτερη γραμμή παραγωγής του δημοφιλούς SUV στο εργοστάσιο παραγωγής στο Σάντερλαντ της Βρετανίας, με αποτέλεσμα να μην μένει «χώρος» για το νέο Micra, που αναμένεται στο τέλος του έτους και η απόφαση είναι να κατασκευάζεται στην Ευρώπη, αντί στην Ινδία.
Λόγω του γεγονότος αυτού, επισπεύστηκαν οι αποφάσεις και η ιαπωνική εταιρεία πείσθηκε να επενδύσει περίπου 500 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του εργοστασίου της ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο. Το τελευταίο, παραμένει κλειστό από το 1995, οπότε μετά από 15 χρόνια λειτουργίας και παραγωγή περίπου 170.000 αυτοκινήτων Datsun και Nissan, σταμάτησε τη λειτουργία του. Το εργοστάσιο θα ξεκινήσει ως μονάδα συναρμολόγησης, με τα μέρη των αυτοκινήτων να έρχονται κυρίως από την Ευρώπη. Στις ημέρες της μεγαλύτερης δυναμικότητάς του κατά το παρελθόν, το εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ απασχολούσε άμεσα περισσότερους από 600 εργαζομένους, ενώ εκατοντάδες ήταν ακόμα αυτοί που απασχολούνταν σε υποκατασκευαστές συστημάτων των αυτοκινήτων που παρήγαγε.
Οι εργασίες για το άνοιγμα του εργοστασίου θα ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο και θα συνεχιστούν με πολύ έντονους ρυθμούς το καλοκαίρι, ώστε περίπου τον Οκτώβριο να είναι έτοιμο για να ξεκινήσει η παραγωγή του νέου Micra, αρχικά σε δύο βάρδιες και με προβλεπόμενο όγκο παραγωγής περίπου 20.000 αυτοκινήτων το χρόνο. Αν το νέο και πολύ εντυπωσιακό μοντέλο ακολουθήσει την επιτυχημένη πορεία του Qashqai, τότε έχει προβλεφθεί η προσθήκη μιας ακόμα βάρδιας ώστε η παραγωγή να ξεπεράσει τις 30.000 αυτοκίνητα το έτος. Σε αυτή την περίπτωση δε, οι θέσεις εργασίας δεν θα είναι πλέον εκατοντάδες, αλλά χιλιάδες.