Ανοίγουν νωρίτερα τα σύνορα για τους τουρίστες

2020-05-19 15:35

Κλείδωσε για το απόγευμα της Τετάρτης το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τον τουρισμό. Τι θα εξαγγείλει. Τα κίνητρα για τουρίστες και για επαγγελματίες του τουρισμού. Όλο το σχέδιο που θα παρουσιαστεί.

 νωρίτερα όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από την ΕΕ, την ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ μπορεί και από τα μέσα Ιουνίου και το αργότερο την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με την Καθημερινή οι ταξιδιώτες δεν θα κάνουν τεστ για τον κορονοϊό αλλά το αεροπορικό ταξίδι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα περιλαμβάνουν:

Την τήρηση φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια

 

Την χρήση μάσκας στα αεροπλάνα

Και στην συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι

Και τα ελληνικά ξενοδοχεία θα εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:

Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
Προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.