Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι πρωθυπουργοί για την επομένη ημέρα των εκλογών

2015-09-14 07:56

Αν η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι μεγαλύτερη του 3% τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αναμφισβήτητα και πάλι πρωθυπουργός σε μία ωστόσο κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας που πιθανόν σε αυτή να συμμετέχει ακόμη και η ΝΔ. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή τελικά, τι ποσοστό θα πάρουν και πόσα θα απαιτηθεί να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση προκειμένου να σχηματιστεί.Σε περίπτωση όμως που η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι μικρότερη του 3% τότε πολύ δύσκολα ο Α. Τσίπρας θα δεχθεί να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που δεν θα έχει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σε αυτή την περίπτωση ακούγονται δύο ονόματα για την πρωθυπουργία. Του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Γιώργου Χουλιαράκη. 

 
Στο ενδεχόμενο δε, η ΝΔ να έχει μικρό προβάδισμα στις εκλογές, κάτι πάντως που μοιάζει απίθανο, θα μπορούσε επίσης ο Δ. Αβραμόπουλος να είναι πρωθυπουργός, αφού ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει το «ειδικό βάρος» να αναλάβει τη διακυβέρνηση τη χώρας σε μία τόσο κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, αλλά ούτε βέβαια να ενώσει πολιτικές δυνάμεις για μία συγκυβέρνηση που θα απαιτηθεί όπως φαίνεται. Ένα άλλο πρόσωπο που ακούγεται για τη θέση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση επίσης που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει διαφορά μεγαλύτερη του 3% από τη ΝΔ είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης. Θεωρείται ο νέος ισχυρός άνδρας της επόμενης διακυβέρνησης ή ο «Στουρνάρας της Αριστεράς».Ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ, τον έχει χαρακτηρίσει «εξαίρετο» στις διαπραγματεύσεις και όσοι τον γνωρίζουν από κοντά υποστηρίζουν πως οι γνώσεις και η φυσική του ευγένεια τον καθιστούν αποτελεσματικό σε ό,τι του ανατίθεται και συμπαθή στους συνομιλητές του.
 
Ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό τίτλο επίσης στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Warwick.
Ανεξάρτητα πάντως ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες για τους πολίτες, αφού το μνημόνιο περιλαμβάνει μέτρα «εξόντωσης» του ελληνικού λαού. Το στοίχημα απλά του πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης θα είναι πόσα και τι ανταλλάγματα μπορεί να κερδίσει.