Χάρβαρντ: «Τα περισσότερα κρούσματα τα έχουν οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού»

2021-10-21 10:13

προσφάτως έγινε μια μελέτη από το Χάρβαρντ με τίτλο «Οι αυξήσεις του covid-19 δεν σχετίζονται με τα επίπεδα εμβολιασμού σε 68 πολιτείες και 2.947 κομητείες στις ΗΠΑ» η οποία είναι δημοσιευμένη στο Ευρωπαϊκό περιοδικό Επιδημιολογίας και δεν δικαιώνει τον καθηγητή Σ.Τσιόδρα. 

Όπως αναφέρει η μελέτη,σε επίπεδο κρατών, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διακριτή σχέση μεταξύ του ποσοστού του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένος και των νέων κρουσμάτων Covid-19.

Στην πραγματικότητα, η τάση δείχνει ότι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους πλήρως εμβολιασμένο έχουν υψηλότερα κρούσματα covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ειδικά το Ισραήλ με πάνω απ’ το 60% του πληθυσμού του πλήρως εμβολιασμένο είχε τα περισσότερα κρούσματα covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού τις τελευταίες 7 μέρες.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο πως τα επίπεδα του εμβολιασμού δεν σχετίζονται με τα κρούσματα η Ισλανδία και η Πορτογαλία έχουν εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 75% του πληθυσμού, παρόλα αυτά έχουν περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού απ' ότι έχει το Βιετνάμ ή η Νότια Αφρική, χώρες που έχουν εμβολιάσει περίπου το 10% του πληθυσμού.