Χονγκ Κονγκ: Αντλίες νερού, οδοφράγματα και μάχες σώμα με σώμα

2020-05-25 08:32

Χιλιάδες πολίτες συγκρούονται από την Κυριακή στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με την αστυνομία διαμαρτυρόμενοι για το κινεζικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται ελευθεριοκτόνο.

Μετά τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις πέρυσι, διαμαρτυρίες δεν οργανώνονταν φέτος λόγω της επιταγής της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.Ωστόσο, η κατάθεση στο κινεζικό κοινοβούλιο, την Παρασκευή, ενός νομοσχεδίου που έχει στόχο να απαγορεύσει «την προδοσία, την απόσχιση, την στάση και την ανατροπή» στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε νέες εντάσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν το Πεκίνο ζήτησε την Κυριακή την εφαρμογή του «χωρίς καθυστέρηση».

Προφανώς το Πεκίνο ανησυχεί λόγω και της κόντρας που έχει με τις ΗΠΑ μήπως διοργανωθεί κάποιο κίνημα «διαμαρτυριών» στο Χονγκ Κόνγκ το οποίο έχει ειδικό καθεστώς και οι πολίτες του ναι μεν είναι εθνικά Κινέζοι αλλά δε νιώιθουν και τόσο Κινέζοι (έχουν βρετανική νοοτροπία).

Το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας είχε πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για να καταγγείλει αυτό το νομοσχέδιο, για ένα θέμα που προκαλεί εδώ και χρόνια την έντονη αντίδραση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ.

Χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν την Κυριακή στη διαμαρτυρία παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης σε διάφορες συνοικίες του νησιού.