Χονγκ Κονγκ: Η Κίνα εντείνει την επίθεση και απαγορεύει την απόσχιση με νόμο

2020-05-22 11:58

Οριστική ρήξη επέρχεται στις σχέσεις Κίνας και Χονγκ Κονγκ καθώς το Πεκίνο φέρνει, στο κοινοβούλιό του, νόμο για τον περαιτέρω έλεγχο της πόλης, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων την αποτροπή απόσχισης. 

Όπως αναφέρουν τα διεθνή δίκτυα, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είναι στα «κάγκελα» και καλούν σε συγκεντρώσεις την Παρασκευή 22 Μαΐου, καθώς επί της ουσίας η κίνηση αυτή της κινεζικής κυβέρνησης σημαίνει ότι μπορεί να παρακάμψει τους νόμιμα εκλεγμένους νομοθέτες της πόλης, προκειμένου να εφαρμόσει τον δικό της νόμο. Η ρύθμιση που επιχειρεί να περάσει το Πεκίνο θα αποτελέσει ιστορικό σημείο για την πορεία του Χονγκ Κονγκ, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει τη γεωπολιτική ένταση μεταξύ της Κίνας των ΗΠΑ, οι σχέσεις των οποίων έτσι κι αλλιώς είναι τεταμένες, εν μέσω αλληλοκατηγορίων για την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και των εμπορικών διαφορών τους που είχαν προηγηθεί. 

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ο νέος νόμος μπορεί να αποτελέσει το «σπίρτο» που θα ανάψει ξανά τη φωτιά μεγάλων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που λάμβαναν χώρα στο Χονγκ Κονγκ στη διάρκεια του 2019, τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ η πρώην βρετανική αποικία από τη στιγμή που επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997.