Διευθύνουσα σύμβουλος με το «έτσι θέλω» κάποιων
Στον αέρα βρίσκονται οι αποφάσεις και τα εντάλματα πληρωμών που φέρουν την υπογραφή της διευθύνουσας συμβούλου του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), καθώς, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, η εν λόγω υπάλληλος οφείλει να επιστρέψει στην οργανική της θέση, μια και το αίτημα απόσπασής της απορρίφθηκε.
Η ιστορία έχει ως εξής: Η Ελένη Γιαννακοπούλου, για την οποία εκκρεμούν υποθέσεις διερεύνησης για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε συναδέλφους της στον ΕΟΠΠΕΠ, τοποθετήθηκε στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του οργανισμού τον Μάιο του 2017.
Ωστόσο, έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία 25/10/2017, της ζητάει να επιστρέψει στην οργανική της θέση, στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), ενώ από το ίδιο έγγραφο προκύπτει επίσης ότι, αν και είχε τοποθετηθεί στον ΕΟΠΠΕΠ από τον Μάιο του 2017, έκανε αίτημα απόσπασης από την υπηρεσία της (τη ΓΓΑΕ) μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, αίτημα το οποίο εν τέλει απορρίφθηκε.

Μάλιστα, η κ. Γιαννακοπούλου εξακολουθούσε να βρίσκεται στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου και ως τέτοια να υπογράφει εντάλματα πληρωμών μέχρι και πριν από δύο μέρες.
«Κάποιοι, στο όνομα της εξουσίας και της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων, κακοποίησαν τους θεσμούς και καταπάτησαν τη δικαιοσύνη. Τις οδυνηρές συνέπειες όμως της πρωτοφανούς αυτής συμπεριφοράς, και μάλιστα από κρατικό λειτουργό, θα τις υποστεί ο οργανισμός, καθώς όλες οι αποφάσεις τής εν λόγω είναι στον αέρα και μπορούν να προσβληθούν νομικά», αναφέρουν σε επιστολή τους στον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του οργανισμού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Μηνυτήρια αναφορά

Στα μέσα Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, Μιχάλης Κουρουτός και Οδυσσέας Ντριβαλάς, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά της διευθύνουσας συμβούλου για σωρεία ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται κατά βάση με την παράνομη τοποθέτησή της στον οργανισμό.
Οι κοινωνικοί εταίροι κάνουν λόγο για αντιποίηση αρχής, παράβαση καθήκοντος, απιστία και απάτη.
Βάσει της Υ.Α. αρ. 21466/ΙΑ/2013 (Β’ 424) αλλά και του κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΠΕΠ, δεν μπορεί να βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αντισυμβαλλόμενος του οργανισμού σε οποιαδήποτε σύμβαση με χρηματικό αντάλλαγμα.
Οι εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι η κ. Γιαννακοπούλου υπέγραψε ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συντρέχουν για το πρόσωπό της κωλύματα διορισμού, παρά το γεγονός ότι ήταν ενταγμένη στο Μητρώο Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΠΠΕΠ, λαμβάνοντας οικονομική αποζημίωση για τις υπηρεσίες της.
Το παραπάνω επιχείρημα ισχυροποιείται από το γεγονός ότι διεγράφη από το Μητρώο έναν μήνα μετά την τοποθέτησή της ως διευθύνουσας συμβούλου, την 1η Ιουνίου 2017, και ενώ πληρωνόταν μέχρι και τα τέλη του ίδιου μήνα για τις υπηρεσίες που παρείχε στο παρελθόν.
Σύμφωνα με την ίδια Υ.Α., προκειμένου να τοποθετηθεί κάποιος στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η απόσπασή του από τον φορέα του Δημοσίου στον οποίο υπηρετεί, πράγμα το οποίο δεν ίσχυσε στην περίπτωση της Ελένης Γιαννακοπούλου, η οποία, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, αιτήθηκε απόσπαση μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στον ΕΟΠΠΕΠ δεν πληρούσε αυτή την προϋπόθεση.