Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως : Οι τράπεζες θα βάζουν σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία

2015-10-16 18:37

Σοκ από την εφμερίδα της Κυβερνήσεως: Η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιτρέπει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος σημειωτέον είναι στα προαπαιτούμενα.
 
Τεράστια ανησυχία και τρόμο προκαλεί ο αναθεωρημένος κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει πιο άμεση έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης προβληματικών δανείων, των λεγόμενων δηλαδή κόκκινων δανείων, όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
 
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος κώδικας η καθυστέρηση στην πληρωμή δόσης των δανείων που ξεπερνά τις 30 ημέρες, αρκεί για την τράπεζα ώστε να στείλει την πρώτη ειδοποίηση και να καλεί τον δανειολήπτη να προσέλθει εντός 15 ημερών για να ρυθμίσει το δάνειο του.
 
Οι προθεσμίες λοιπόν γίνονται πιο αυστηρές. Αυτό όμως που προκαλεί τεράστια ανησυχία σε χιλιάδες δανειολήπτες είναι η επόμενη παράγραφος στο ΦΕΚ.
 
Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως σε περίπτωση μη ανταπόκρισης αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας η προειδοποιητική επιστολή και σημειώνεται στην επίμαχη παράγραφο πως εάν ο δανειολήπτης δεν είναι συνεργάσιμος μπορεί να έχει ως συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοκίας του με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το τραπεζικό ίδρυμα.
 
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η Τράπεζα της Ελλάδος ανοίγει παράθυρο για τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος σημειωτέον είναι προαπαιτούμενο.