Εκδηλώσεις στα σχολεία για την ημέρα μνήμης των Εβραίων του Ολοκαυτώματος- Οχι εκκλησιασμος των Τριων Ιεραρχων !!!!

2016-01-26 15:02

Το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που εξέδωσε καλεί τις   Σχολικές μονάδες   να αφιερώσουν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, δύο διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για  την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων  του Ολοκαυτώματος.

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΚΑΤΩΘΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σας γνωρίζουμε ότι, επειδή κατά το τρέχον σχολικό έτος, η εορτή των Τριών Ιεραρχών συμπίπτει με ημέρα που δε λειτουργούν τα σχολεία (Σάββατο 30-01-16),ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών θα γίνει στα Δημοτικά Σχολεία, τις δύο πρώτες ώρες της παραμονής της εορτής (Παρασκευή 29-01-16), σύμφωνα με το άρθρο 4. παρ. 1ε , εδάφιο ε, του Π.Δ. 201/98. 

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, όπου αυτές προβλέπονται,  σε όλες τις σχολικές μονάδες ΠΕ της χώρας, θα συνεχιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ολοήμερου προγράμματος. (ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Π.Δ.)

Επειδή φέτος η εορτή των Τριών Ιεραρχών συμπίπτει με ημέρα που δεν λειτουργούν τα σχολεία (Σάββατο 30 Ιανουαρίου), ο εορτασμός στα Δημοτικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί τις δύο πρώτες ώρες της παραμονής της εορτής Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, θα συνεχιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ολοήμερου προγράμματος.

Πιο αναλυτικά, η νομοθεσία για τη συγκεκριμένη εορτή ορίζει:
Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή, τις δύο πρώτες ώρες και το θέμα του εκκλησιασμού ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 13, του παρόντος Π.Δ.
Άρθρο 13:
9. Εκκλησιασμός
i. εκκλησιασμός των μαθητών κατά σχολείο ή τάξη πραγματοποιείται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών στις παρακάτω περιπτώσεις:
ii. Την εορτή των Τριών Ιεραρχών και τις εθνικές εορτές, σύμφωνα με το άρθρο 4 αυτού του Προεδρικού Διατάγματος.
iii. Την ημέρα του Πολιούχου, όταν οι τοπικές συνθήκες του εορτασμού το επιτρέπουν.
iv. Μια φορά το μήνα σε εργάσιμη ημέρα, τις δύο πρώτες ώρες, μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού κι εφόσον εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφαλή μετάβαση των μαθητών.
v. Εκτάκτως μέχρι τρεις φορές το διδακτικό έτος, όταν κρίνεται σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων, σε ώρες λειτουργίας ή μη του σχολείου.