Δύο είναι πλέον οι δρόμοι για την κυβέρνηση

2015-06-25 08:19

Με το αδιέξοδο να σαφές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών η ρήξη φαντάζει πλέον ένα σοβαρό ενδεχόμενο, καθώς ο χρόνος πλέον τελειώνει για την επίτευξη μίας συμφωνίας, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει δεκτή με τους όρους που τίθενται από την πλευρά των Θεσμών.
 
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό και δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα θα συναινέσει σε μία συμφωνία που θα εντείνει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα (φτώχια, ανεργία, εξαθλίωση), πληροφορίες αναφέρουν πώς έχει ήδη κάνει σκέψεις για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει.
 
Σε περίπτωση λοιπόν ρήξης με τους δανειστές θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, μέσω του οποίου θα εξηγεί, γιατί δεν αποδέχεται μια ολέθρια πρόταση κόντρα στη λαϊκή εντολή και πως δεν προδίδει το λαό.
 
Κατόπιν θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους θα καλέσει να πάρουν σαφή θέση για την αποδοχή ή όχι μιας ιταμής πρότασης και θα ενημερώσει τη Βουλή.
 
Τέλος, θα προσφύγει στο λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα με το οποίο θα τον καλεί να αποφασίσει επί της αποδοχής ή μη της πρότασης, με αρνητική εισήγηση απ’ τη μεριά της κυβέρνησης.την παρούσα φάση οι δανειστές έχουν πετύχει τον στόχο τους: Αν δεχθεί αυτά που προτείνουν οι δανειστές ο Α.Τσίπρας τελείωσε πολιτικά. Δεν πρόκειται να περάσουν τα μέτρα από την Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυτοδιαλυθεί ή εν πάση περιπτώσει θα έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα.

Ακόμα και αν περάσουν από την Βουλή δεν θα περάσουν από την κοινωνία.

Ενα μεγαλοπρεπές "Βατερλώ".

Αν δεν δεχθεί την προτεινόμενη λύση, θα του κόψουν την ρευστότητα στις τράπεζες (άλλη αφελής κίνηση της κυβέρνησης η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου) και τότε θα γίνει ... "το έλα να δεις". Πιθανόν έλεγχος κίνησης κεφαλαίων στις τράπεζες, κατάρρευση του ευρώ, πιθανή έξοδος από το ευρώ ή "μόλυνση" ευρωζώνης κλπ.

Περίπτωση "Κούγκι", δηλαδή.

Δηλαδή μονά-ζυγά χαμένα για την κυβέρνηση και κατ'επέκταση για την Ελλάδα; Οχι κατ'ανάγκη! Εχει στα χέρια του ο Α.Τσίπρας μια τελευταία ασφαλιστική δικλείδα: Την παραίτηση της κυβέρνησης - πριν η ΕΚΤ κόψει την ρευστότητα - και την προκήρυξη εκλογών.

Εκεί θα στριμώξει το σύστημα, καθώς οι δανειστές θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν μέχρι τις εκλογές αφού τυχόν κόψιμο του ELA δεν θα το χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι ΑΝΕΛ, αλλά οι εν Ελλάδι συνεργάτες των δανειστών (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ).

Kαι τις εκλογές "θα τις πάρει" άνετα. Η ΝΔ είναι ένα πολιτικό πτώμα, το Ποτάμι πολύ χαμηλά και το πιθανότερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει καν στην Βουλή.

Και μετά από τη νέα εκλογική νίκη και διδαγμένοι από τα λάθη της πρώτης περιόδου (συμφωνία 20ης Φεβρουαρίου, εξαπάτηση από Ντράγκι για επαναγορά ομολόγων από τις τράπεζες κλπ) θα μπορέσει να διαχειριστεί διαφορετικά το όλο πρόγραμμα, με κρατικοποίηση των τραπεζών, αφού εκεί είναι η "καρδιά" του προβλήματος.

Να πούμε ότι τον τραπεζίτη Ν.Καραμούζη που στην συνέντευξή του στο BBC έσπειρε τον πανικό λέγοντας ότι την Τρίτη κλείνουν οι τράπεζες, τον έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση του ... ΣΥΡΙΖΑ!