Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και νέο πρόγραμμα πριν το δημοψήφισμα;

2015-06-29 12:56

Νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαλεί, σύμφωνα με το γερμανικό κρατικό δίκτυο ZDF, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται και ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε νέο αίτημα παράτασης του προγράμματος για μια εβδομάδα στους ηγέτες. Στη Σύνοδο θα αντιπροταθεί στον Αλέξη Τσίπρα η υποβολή αιτήματος για νέο πρόγραμμα μιας και το παλιό τα έχει ήδη λήξει. Υπ αυτό το πρίσμα οι διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα και να υπάρξει και προκαταβολική στήριξη.

Αυτό ήθελαν και οι χθεσινές πληροφορίες ως κίνηση της Άνγκελα Μέρκελ μετά την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον αμερικανικό παράγοντα.

Οι πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση εντάθηκαν σήμερα στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα, για την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μη έγκαιρη καταβολή των δόσεων 1,7 δισ. προς το ΔΝΤ δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, ούτε χρεοκοπία και συνεπώς δεν υπάρχουν γεγονότα που θα πυροδοτούσαν σκληρότερη στάση από τους δανειστές και την ΕΚΤ, ενώ δεν υπάρχει και λόγος για υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων.

 



Το κλίμα είχε αρχίσει να βελτιώνεται, στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο από χθες, ενώ σήμερα ενδεικτική της προσπάθειας γεφύρωσης του χάσματος άμεσα ήταν η ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ, όπου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θέτει επί τάπητος νέα πρόταση και επισημαίνει ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει άμεσα.

Μετά την επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε εκ νέου επικοινωνία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μισέλ Σαπέν καλώντας τους να γίνει η ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, συμπεριλαμβανομένου και της ελάφρυνσης του χρέους. Επικοινωνία για τον ίδιο λόγο είχε και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το ZDF η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, 31 Ιουνίου, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και επομένως, από την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, η χώρας θα βρίσκεται εκτός προγράμματος.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει νέο αίτημα βοήθειας προς τον ESM και το ΔΝΤ μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, σχεδιασμό ρεαλιστικό και ικανό να πυροδοτήσει τη δυναμική αναδιάρθρωσης του χρέους και επίτευξης νέας συνολικής συμφωνίας με χρηματοδότηση.

Χρήστος Φράγκου