ΕΚΤΑΚΤΟ

2015-07-15 09:15

Αυτή την φορά ο Τ.Λιου δεν θα είναι "άοπλος": Θα κρατά υπό μάλης και την έκθεση του ΔΝΤ που πέρα από αριθμούς και ποσοστά που καταδεικνύουν ότι μέχρι το 2018 το ελληνικό χρέος θα έχει φτάσει το 200% του ΑΕΠ (!) κάτι που σημαίνει ότι νομισματικά είναι πιθανότερο να ενταχθεί στην ζώνη του ρουβλίου ή του κινέζικού νομίσματος, παρά να παραμείνει στο ευρώ!

Αλλά η έκθεση λέει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό από πολιτικής άποψης: "Αν θέλετε να συνεχίσουμε την εμπλοκή μας στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να δεχθείτε εντυπωσιακό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και την παροχή πολύ περισσότερων πόρων στην χώρα για να ορθοποδήσει. Διαφορετικά το ΔΝΤ αποχωρεί"!

Σίγουρα όταν έφτασε το "γράμμα" στο Βερολίνο, κάποιοι θα αισθάνθηκαν εξαιρετικά άβολα στην καγκελαρία: Η Α.Μέρκελ έδωσε ομηρικές μάχες κι έσπασε συμφωνίες με τον Α.Τσίπρα, μέχρι να τον πειθαναγκάσει να δεχθεί συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο "πρόγραμμα διάσωσης" της Ελλάδας.Πρώτο ραντεβού στην Φραγκφούρτη με τον Μ.Ντράγκι: Θέλει να ακούσει από τα ίδια του τα χείλη πώς η ΕΚΤ "στραγγάλισε" τις ελληνικές τράπεζες και ποιος έδωσε την εντολή (ξέρει...) για να συμβεί αυτό.

Εν συνεχεία πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση και γιατί αργεί η ΕΚΤ να ξεκινήσει να παρέχει και πάλι ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.Από την έκβαση της μάχης θα εξαρτηθούν πολλά στην Ελλάδα, η οποία είναι ψυχολογικά ήδη με το ένα πόδο εκτός ευρωζώνης...