Επεισόδια και προπηλακισμοί στο εθνικό μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού

2015-08-10 10:42

Παραλίμνι: Επεισόδια σε βάρος των επισήμων σημειώθηκαν σήμερα στο εθνικό μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού του τελέστηκε στο κοιμητήριο Παραλιμνίου

Μέλη του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής προπηλάκισαν τους υπουργούς Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκο Κουγιάλη, καθώς και τους εκπροσώπους πολιτκών κομμάτων και τοπικών φορέων.

Εκτός από τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς, σε κάποια στιγμή κινήθηκαν εναντίον των επισήμων και εκτόξευσαν εναντίον του κ. Λακκοτρύπη και μπουκάλια με νερό, φωνάζοντας «προδότες» , «ομοσπονδιακοί» και «αλήτες».

Προς στιγμήν το μνημόσυνο διακόπηκε, με τα μέλη της Αστυνομίας να καταβάλλουν προσπάθειες για την προστασία τόσο κυρίως των επισήμων, όσο και των υπολοίπων παρευρισκομένων.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου καθώς και της μητέρας του ήρωα Τάσου Ισαάκ για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Μάλιστα, ο Μητροπιλίτης Βασίλειος διέκοψε την τέλεση του μνημοσύνου απευθυνόμενος έντονα προς τους ταραξίες.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων οι επίσημοι γιουχαΐστηκαν από τα μέλη του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής. Όταν ο Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατάθεσε στεφάνι προπηλακίστηκε από μερίδα συμμετεχόντων γεγονός, που ανάγκασε τον πατέρα του Σολωμού Σολωμού να πάρει το μικρόφωνο και να τους ζητήσει να φύγουν από το χώρο.

Με τη βοήθεια ψυχραιμότερων απομακρύνθηκαν οι ταραξίες.

Ισχυρή ήταν η αστυνομική παρουσία στο κοιμητήριο, ενώ όταν ξεκίνησε το μνημόσυνο έκανε την εμφάνισή της και ομάδα της ΜΑΑΔ με πλήρη εξοπλισμό.

Σε δηλώσεις τους μετά το μνημόσυνο, οι δύο υπουργοί καταδίκασαν τα επεισόδια ως απαράδεκτα και ανάρμοστα σε χώρο εθνικού μνημοσύνου. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι εκπρόσωποί της αλλά και εκπρόσωποι της Πολιτείας θα παρίστανται και θα τιμούν τη μνήμη των Ισσάκ και Σολωμού στο εθνικό μνημόσυνο.

Τα επεισόδια καταδίκασαν με δηλώσεις τους και ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυριλλης και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι οι εκκλησιαστκές αρχές της Αμμοχώστου θα προβληματιστούν κατά πόσο τα επόμενα χρόνια το τριάγιο των Ισαάκ και Σολωμού θα τελείται όπως γίνεται μέχρι σήμερα..