ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΟΙΚ - ΔΑΝΕΙΟ 10 ΔΙΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΛΠ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ

2015-05-22 23:16

Σε σαφή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να βοηθήσουν για εύρεση λύσης και να συνεισφέρουν στην τακτική ήττα των σκληροπυρηνικών του Βερολίνου προχώρησε ο Ελληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν λίγο με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ  Λιου, τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με την πρωτοβουλία του τελευταίου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ "για την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων"όπως είπε, "που θα έθεταν σε αβεβαιότητα την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία."

Παράλληλα διεμήνυσε τον Τ.Λιου την ανάγκη παρέμβασης των ΗΠΑ στο ΔΝΤ προκειμένου να καμφθεί η αδιαλλαξία του οργανισμού τώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην πιο κρίσιμη στιγμή.

ΟΤ.Λιού συμφώνησε στην ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας μέσω ανάρτησης σε διαδικτυακό χώρο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα να φθάσουμε σε λύση.

Πιο συγκεκριμένα έγραψε σε προσωπικό του λογαριασμό: "Eχθες και σήμερα βρεθήκαμε στη Ρίγα της Λετονίας.  Mπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη & βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος". αναφέρεται στην ανάρτηση, η οποία καταλήγει: «Η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη».

Βέβαια στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται και σχέδια "ανάγκης" τα οποία είτε μπορούν μπουν σε εφαρμογή σε περίπτωση που οι δανειστές εξακολουθήσουν να αρνούνται τα αυτονόητα, είτε ακόμη και αν επιτευχθεί "λύση".

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Κίνα για δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων με «εγγύηση» την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση του 51% του ΟΛΠ στην Cosco!