Έρχεται φθηνό ιρανικό πετρέλαιο για να «αναστηθεί» η ελληνική βιομηχανία

2015-08-06 12:54

Οι  διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν «χτύπησαν» καίρια την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα μας στο παρελθόν εισάγαγε μεγάλες ποσότητες  φθηνού ιρανικού  πετρελαίου για τις  εγχώριες βιομηχανικές και οικιακές  μας ανάγκες. Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές ελπίζουν να επαναλάβουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων, δήλωσε ο συντονιστής του Διεθνούς Τμήματος της κυβέρνησης Πάνος Τριγάζης, σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων .

«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θέτει  τέλος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον του , απελευθερώνοντας τις εξαγωγές υδρογονανθράκων . Οι κυρώσεις δεν μπορεί να είναι αιώνιες. Οι  οικονομικές  ζημιές για την παγκόσμια αλλά και την ελληνική οικονομία είναι μεγάλες . Το ίδιο δύσκολο ήταν και για τον ιρανικό λαό»,  δήλωσε ο Π. Τριγάζης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η  επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή για την Ελλάδα.

«Τώρα η Ελλάδα θα αγοράζει  και  πάλι φθηνό ιρανικό  πετρέλαιο , παρέχοντας  φθηνά καύσιμα στους αγρότες , εξασκώντας  έτσι  μια  νέα ενεργειακή πολιτική σε  σχέση με τα καθημερινά προβλήματα ,  όπως είναι  τα καύσιμα κίνησης και  θέρμανσης», δήλωσε ο συντονιστής του διεθνούς τμήματος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, το Ιράν ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου της Ελλαδος  έως το  2011. Η χώρα μας  προμηθεύονταν από το  Ιράν καθημερινά 100 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου, κάτι που αποτελούσε το ένα τρίτο των εισαγωγών. Το 2012, λόγω της επιβολής  κυρώσεων η Αθήνα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει  την αγορά ιρανικού πετρελαίου.