Έρχεται η υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακοποιών - Το 51% τελικά στα χέρια τους

2015-08-18 09:18

Το μέτρο της παραχώρησης των φαρμακείων σε επιχειρηματίες δεν πέρασε και το 51% της ιδιοκτησίας παραμένει στους φαρμακοποιούς, κατά το γερμανικό μοντέλο, μέτρο το οποίο πρότεινε στην κυβέρνηση και στους Θεσμούς ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
  

  

Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζεται ο κλάδος και προστατεύεται από το ενδεχόμενο βαθιάς ανεργίας που θα έπληττε τους φαρμακοποιούς, σε περίπτωση που το ιδιοκτησιακό περνούσε σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Και μπορεί ο κ. Λουράντος να χρησιμοποίησε πολλές και διαφορετικές τεχνικές για να πείσει την κυβέρνηση να άρει το μέτρο, ωστόσο η λαϊκή ρήση «και ο Άγιος φοβέρα θέλει», αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά... αλάθητη.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σε συνομιλίες του όλες τις τελευταίες ημέρες με τα μέλη της κυβέρνησης, δεν δίστασε να τους τονίσει ότι σε περίπτωση που το 51% των φαρμακείων περάσει σε επιχειρηματίες, τότε τα 11.000 φαρμακεία-εκλογικά κέντρα, θα αποδειχθούν για ακόμη μία φορά καταλυτικά για το πολιτικό μέλλον των υπουργών. «Δεν μπορείτε και δεν έχετε το δικαίωμα να κάνετε τριτοκοσμικό το ελληνικό φαρμακείο και να οδηγήσετε σε ανεργία και καταστροφή έναν υγιή κλάδο που προσφέρει στην κοινωνία και την οικονομία», τόνισε με έμφαση προς όλους τους υπουργούς και βουλευτές ο κ. Λουράντος. Η αλήθεια πάντως είναι, όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ότι στον αγώνα μου αυτό, είχα και πολλούς συμμάχους, όπως τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, κ. κ.Κουρουμπλή και Τσκαλώτο, και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Σπύρο Σαγιά.

Να σημειωθεί ότι επί μακρόν μίλησε και με τους Θεσμούς ο κ. Λουράντος και συγκεκριμένα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος συμφώνησε με την εναλλακτική πρόταση που πέρασε τελικά και αφορούσε στο γερμανικό ιδιοκτησιακό μοντέλο.