«Έρχεται μία άνευ προηγουμένου κρίση »

2023-03-29 09:10

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Gold Switzerland σχεδόν κραύγαζε ότι «η αγορά ομολόγων ήταν το πράγμα που θα σπάσει» και ότι, όταν τελικά θα έσπαγε, οι αγορές (και οι αθώες οικονομικές ζωές) θα κατέρρεαν.

 

Θα ακολουθούσαν, δε, αυστηρότεροι έλεγχοι από τους ίδιους τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προκάλεσαν την κρίση.

Καταστροφή στην αγορά ομολόγων

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε άλλη μία κρίση, στην αγορά ομολόγων, να βιώσουμε άλλον έναν Τιτανικό.

Όπως έχει προειδοποιήσει ο Egon von Greyerz, εδώ και χρόνια γενικά και αυτόν τον Ιανουάριο ειδικότερα, οι φόβοι μετάδοσης στις τράπεζες θα υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα την πρόκληση ακόμα ενός ντόμινο κατάρρευσης.

Οι αγορές repo του 2019, η πτώση των κρατικών ομολόγων του Μαρτίου 2020 και η έκρηξη στην τιμή του χρυσού το 2022 είχαν ήδη (και ξεκάθαρα) δείξει τον δρόμο.

Κανένα από αυτά τα γεγονότα δεν ήταν ατυχήματα, μαύροι κύκνοι ή παρεκτροπές της αγοράς.

Αντίθετα, επρόκειτο για πιστωτικά γεγονότα, απότοκα της τύφλωσης των ρυθμιστικών αρχών, της οικονομικής αγνωσίας και της άγνοιας έστω των απλών μαθηματικών.

Κατά τ’ άλλα, όπως επισημαίνουν τα πλέον επίσημα χείλη, όλα βαίνουν καλώς…
Αλλά όπως είπε κάποτε ο Γκαίμπελς, «όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα, τόσο πιο εύκολο είναι να το πιστέψεις».

Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία γι’ αυτό, αρκεί να αναλογιστείτε την ασυνήθιστη άγνοια της Janet Yellen σε ό,τι αφορά της πρόσφατη εμφάνισή της ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Κυριολεκτικά δεν γνώριζε τα μαθηματικά του δικού της υπουργείου ή τους αυξανόμενους κινδύνους που κρύβει το έλλειμμα των ΗΠΑ.

Αλλά η Yellen δεν είναι μόνη. Είχαν προηγηθεί ο Greenspan, ο Draghi, η Lagarde…