Γεωπολιτική στροφή προς Ρωσία

2015-03-14 21:10

Πάγια θέση του Λαϊκού Συνδέσμου ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι η γεωπολιτική στροφή προς Ρωσία, αμυντική, επενδυτική, ενεργειακή, εμπορική.

Ένα άνοιγμα στον ρωσικό παράγοντα ο οποίος παραμένει 100% αποκλεισμένος από τον Ελλαδικό χώρο θα ήταν μια κίνηση που οπωσδήποτε θα ευνοούσε το εθνικό συμφέρον. Πρώτα να δούμε τι θέλουν οι Ρώσοι και σε ποια σημεία μπορούμε να συνεργαστούμε. Οι Ρώσοι θέλουν να εξασφαλίσουν την έξοδό τους στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο. Μία στρατηγική συμφωνία με τη Ρωσία σε τομείς, όπως οι συνδυασμένες μεταφορές, οι οποίες προσφέρουν το 10% του Ελληνικού ΑΕΠ. Στον συγκεκριμένο τομέα η χώρα μας αποτελεί το κλειδί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Με την ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική να αποκτά μεγάλη ένταση και να εντάσσονται 25 Ελληνικά λιμάνια στο διευρωπαϊκό λιμενικό δίκτυο (ΤΕΝ-Τα), μπορούμε να αποκτήσουμε μια νέα δυναμική, σε συνεργασία με τη Μόσχα, στο διεθνές εμπόριο. Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας για τα λιμάνια Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης είναι από τα πρώτα βήματα, σε σύνδεση με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνεργασία με την ρωσική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία RUSSIAN RAILWAYS και ανάπτυξη του σιδηροδρομικού διαδρόμου SEA 2 SEA (Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Βουλγαρία – Ρωσία), με την ταυτόχρονη σύνδεση του δικτύου Μόσχα – Καζάν.