Γερμανικός Τύπος: Προς τρικομματική στην Ελλάδα. Αποτυχημένος επαναστάτης ο Τσίπρας

2015-09-03 07:23

Ο γερμανικός Τύπος εξακολουθεί να έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Ελλάδα, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το προεκλογικό πολιτικό τοπίο, τη δυναμική των κομμάτων και τις διαθέσεις των ψηφοφόρων.

«Ο αποτυχημένος επαναστάτης ανεβάζει ρυθμούς», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδαHandelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση με αφορμή το άνοιγμα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού.

«Ο Αλέξης Τσίπρας εισέρχεται στην προεκλογική μάχη και θέλει να κάνει τους Έλληνες να ξεχάσουν τους επτά χαοτικούς μήνες της διακυβέρνησής του. Ο κόκκινος επαναστάτης ξεθώριασε αρκετά, ωστόσο αυτό δεν μειώνει τις πιθανότητές του», εκτιμά η εφημερίδα του Ντύσελντορφ.

Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, «ο Τσίπρας παραμένει για πολλούς Έλληνες ο συμπαθής νέος που τουλάχιστον προσπάθησε να παλέψει με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Είναι κατά πολύ δημοφιλέστερος του βασικού του αντιπάλου, του προσωρινού προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ωστόσο, το πολιτικό κόστος της υπογραφής στο τρίτο πρόγραμμα λιτότητας είναι υψηλό. Το ένα τέταρτο του κόμματος αποχώρησε», υπογραμμίζει η Handelsblatt.

Προς τρικομματικό συνασπισμό;

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt αναφέρεται στο ισχνό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Όπως επισημαίνει, «ο πρώην πρωθυπουργός προηγείται μεν ακόμη στις δημοσκοπήσεις των ανταγωνιστών του από τη ΝΔ. Μόνο που το προβάδισμα μίκρυνε πολύ. Η ριζοσπαστική αριστερά προηγείται μόλις κατά 2%, το πολύ 3%. Αυτό δεν είναι προβάδισμα πάνω στο οποίο θα μπορούσε να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου, σχολιάζοντας ότι «ο Τσίπρας έκανε τη μεταβολή. Τώρα έρχεται η εκδίκηση. Οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του». Όπως εκτιμά ο αναλυτής της Die Welt, «το ερώτημα τώρα είναι με ποιον θέλει (σ.σ. ο Τσίπρας) να σχηματίσει συνασπισμό», υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές, δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος. Μάλλον μία νίκη δεν αρκεί ούτε καν για δικομματικό συνασπισμό, εκτιμούν Έλληνες παρατηρητές. Η χώρα χρειάζεται προφανώς έναν τρικομματικό συνασπισμό», σημειώνει η Welt.