Η Χρυσή Αυγή για την ανάγκη ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ μετά την ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος στη Αίγυπτο

2015-08-31 16:11

Η είδηση μεταδόθηκε από όλα τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς όμως να δοθεί η πρέπουσα, σε αυτήν, προσοχή. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI, εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ ανακαλύφθηκε κοίτασμα – «μαμούθ» φυσικού αερίου. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για ένα τεράστιο κοίτασμα, μακράν μεγαλύτερο του οποιουδήποτε έχει ανακαλυφθεί και επιβεβαιωθεί στην περιοχή της Μεσογείου.

Γεωπολιτικά αυτό σημαίνει ότι αυξάνει ραγδαία το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή. Λίγες μέρες πριν είχε πραγματοποιηθεί η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ με αμερικανικά κεφάλαια, γεγονός που δείχνει πως ο αμερικανικός παράγοντας στοχεύει στην εν λόγω περιοχή και τα οφέλη που αυτός περικλείει. Αυτό σημαίνει ότι και οι αμερικανοί και οι ανταγωνιστές τους συντόμως θα επιθυμήσουν να οριστικοποιηθεί η κατάσταση με τις ΑΟΖ στην περιοχή.

Η ύπαρξη του γιγαντιαίου αυτού κοιτάσματος δείχνει ότι εντός της ελληνικής ΑΟΖ κρύβεται ένας αμύθητος θησαυρός. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Deutsche Bank θεωρείται βέβαιη η ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξίας 427 δισ. ευρώ και όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα τα έσοδα αυτά θα έρθουν μέσα σε 8 έτη.

Ανοίγεται έτσι ένας λαμπρός δρόμος για την όποια ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ και να προχωρήσει στην εξόρυξη των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα μπορεί μονομερώς να ανακηρύξει την ΑΟΖ και να προχωρήσει σε συμφωνίες με πετρελαϊκές εταιρείες. Πλην όμως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει αποτολμήσει, υπό το φόβο της τουρκικής επιθετικότητας ή της προσμονής για πλήρη υποτίμηση της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια, ώστε να αγοράσουν τα κοιτάσματα οι διεθνείς τοκογλύφοι έναντι πινακίου φακής.