Η ΕΕ αποφασίζει να στέλνονται πίσω οι λαθρομετανάστες

2015-04-23 13:15

Θα επαναπροωθούνται άμεσα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται η συντριπτική πλειοψηφία των λάθρο που θα επιζήσουν από την επικίνδυνη διέλευση της Μεσογείου (πέρυσι ανήλθαν σε 150.000) προβλέπει το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης για τους λάθρο, που θα συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με αυτό, «θα στέλνονται 'αμεσα πίσω», σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα ταχείας επανόδου που θα συντονίζεται από την Frontex.

Αν όντως επιβεβαιωθεί αυτό θα πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπτρα, ο οποίος λειτούργησε συντεταγμένα και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι πέτυχαν να γίνει Σύνοδος Κορυφής για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό ή ιταλικό και δηλώνουν πρόθυμοι τώρα να στηρίξουν τις χώρες που πλήττονται οικονομικά και να κυνηγήσουν με στρατιωτικά μέσα του δουλέμπορους. Χρειάστηκε, βέβαια, η κυβέρνηση να απειλήσει πως θα δίνει ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες να πηγαίνουν όπου θέλουν.