Η Γερμανία συμφωνεί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματοs

2015-05-06 17:47

H Γερμανία συμφωνεί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το οποίο ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει το μέλλον του, και εάν θα αποδεχτεί τους εκβιασμούς των δανειστών, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ.
 
Eίναι φανερό ότι η Γερμανία ψάχνει διέξοδο για να μπορέσει να δικαιολογήσει στους πολίτες της επερχόμενη υποχώρηση ως προς την διαπραγμάτευση, αφού ακόμα και η ιδέα του δημοψηφίσματος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο ευρώ.
 
Ο Βέμπερ επισήμανε στη συνέντευξή του ότι περιμένει τις επόμενες ημέρες ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το ελληνικό κοινοβούλιο, ότι η πλειοψηφία του υποστηρίζει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν με δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη.
 
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ σημειώνει ότι από τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και έχει τερματίσει τις εσωκομματικές διαφορές, αλλά και μετά την αλλαγή της ομάδας διαπραγμάτευσης, οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της είναι πιο εποικοδομητικές
 
Παρόλα αυτά, ο Βέμπερ υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δεσμεύσεις της θα εφαρμοστούν. Ο Α.Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη δύναμη να συσπειρώσει το κόμμα του και ότι διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, συνέχισε ο ίδιος.