Η προειδοποίηση για ρήξη άλλαξε το κλίμα

2015-05-06 19:48

Κοινή δήλωση εξέδωσαν πριν από λίγη ώρα οι «Θεσμοί», ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, στην οποία τονίζουν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, προσβλέποντας πλέον σε συμφωνία στο Euirogroup της 11ης Μάιου.

«Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη», σημειώνεται στην κοινή δήλωση, η οποία συνεχίζει:

«Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου».

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και εταίρων δείχνει τη διαμόρφωση ενός νέου και θετικού αυτή τη φορά κλίματος. .

Πιο συγκεκριμένα οι δύο άνδρες, κατέγραψαν την πρόοδο των διαβουλεύσεων στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με κοινή δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Παράλληλα, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Έτσι το Eurogroup της 11ης Μαΐου εξελίσσεται στην καθοριστική ημερομηνία για την ελληνική οικονομία, παρά τις αρχικές απόψεις ότι δε θα υπήρχε συμφωνία.