Ισραηλ;....ποιο Ισραηλ; αγωγος φυσικου αεριου με την ΤΟΥΡΚΙΑ!

2020-08-10 17:29

HERZLIYA, Ισραήλ, 2 Μαρτίου (Reuters) – Ένας υποβρύχιος αγωγός που συνδέει το τεράστιο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ (Λεβιάθαν) με την Τουρκία θα μπορούσε να κατασκευαστεί εντός τεσσάρων ετών, δήλωσε την Πέμπτη ένας από τους εταίρους του έργου.

Το Ισραήλ έχει επιδιώξει αρκετές περιφερειακές εξαγωγικές συμφωνίες για τα νέα αποθέματα φυσικού αερίου και ο όμιλος Λεβιάθαν προχωρά με αναπτυξιακά σχέδια από τότε που έλαβε την τελική επενδυτική απόφασή του ύψους 3,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γιόσι Αμπού, διευθύνων σύμβουλος της Delek Drilling και της Avner Oil, δήλωσε ότι ένας νέος αγωγός μήκους 500 χιλιομέτρων (300 μιλίων) θα μπορούσε να εφοδιάσει με αέριο την Τουρκία μέχρι το τέλος του 2020, περίπου ένα χρόνο μετά την ηλεκτρονική σύνδεσή του στην ισραηλινή αγορά.

“Αυτός είναι ο στόχος”, δήλωσε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

Το Λεβιάθαν, μια από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας, βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών της Μεσογείου το 2010. Έχει περίπου 622 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM) αποθεμάτων φυσικού αερίου και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019.

Η Delek Drilling και η Avner, θυγατρικές του ισραηλινού ομίλου Delek Group, έχουν μερίδιο 22,67 τοις εκατό στο κοίτασμα Λεβιάθαν. Η Noble Ενέργειας με βάση το Τέξας έχει 39,66 τοις εκατό και η Ratio Oil έχει το υπόλοιπο 15 τοις εκατό του κοιτάσματος.

Πρόσθετοι εξαγωγικοί προορισμοί που συζητούνται είναι η Αίγυπτος, η Ευρώπη και τα Παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, δήλωσε ο Αμπού.

Η Delek και η Noble είναι επίσης συνεργάτες στο γειτονικό θαλάσσιο κοίτασμα Tamar. Ο όμιλος αυτός υπέγραψε συμφωνία το 2014 για την πώληση 500 εκατομμυρίων δολαρίων φυσικού αερίου σε διάστημα 15 ετών σε δύο ιορδανικές εταιρείες, την Arab Potash Co και την Jordan Bromine Co.

Υπήρξε κάποια αντίθεση στην Ιορδανία για την αγορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ, αλλά ο Abu δήλωσε πως οι προμήθειες αερίου  από το Tamar πλέον ρέουν κανονικά εντός του Ιορδανικού κράτους.

“Από τις αρχές του έτους αρχίσαμε να εξάγουμε, δεν είναι τεράστιες ποσότητες, αλλά εξακολουθεί να είναι μια εξαγωγή στην Ιορδανία”, ανέφερε.