Κ.Μητσοτάκης: «Η κυριαρχία μας στη θάλασσα είναι στα 6 ν.μ.»

2020-10-26 08:21

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εκτενώς από το βήμα της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά συμφωνώντας μαζί με τους υπουργούς του (Γεραπετρίτη, Χρυσοχοΐδη, Παναγιωτόπουλο) πως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να υπερασπίζεται την ελληνική κυριαρχία, η οποία εκτείνεται στα 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα και στα 10 ναυτικά μίλια στον αέρα, όσο δηλαδή είναι τα χωρικά ύδατα και ο εθνικός εναέριος χώρος.

 

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τέλος στη συζήτηση περί έμπρακτης υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα & τη δυνητική ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

 

Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πως «.Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10. Εξ ού και ό,τι εισέρχεται στον εθνικό εναέριο χώρο αναχαιτίζεται.  

Γνωρίζετε επίσης πως επί δικών σας ημερών (σσ. επί ΣΥΡΙΖΑ) έγιναν ου ολίγες NAVTEX για τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της ζώνης 6 με 12 μιλίων. Όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές. 

Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα κι έχει αποδείξει στο πεδίο την αποτρεπτική της ισχύ».