Kατάθλιψη: Νέα θεραπεία, χωρίς φάρμακα, δίνει ελπίδες στους ασθενείς

2015-05-19 11:55

Συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, είναι καταστροφικές για τους πάσχοντες και απαιτούν εξαιρετικά δαπανηρές θεραπείες. Η πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης, που συχνά αποκαλείται κλινική κατάθλιψη ή μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD), αυξάνει την πιθανότητα αυτοκτονίας του ατόμου. 

Τις περισσότερες φορές απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο, ώστε να βοηθηθεί το άτομο που πάσχει. Λαμβάνοντας αυτά υπ' όψιν είναι σαφές ότι πρέπει να αναπτυχθούν αποτελεσματικές θεραπείες για την καταπολέμηση της ψυχικής αυτής ασθένειας.

Οι περισσότερες σύγχρονες θεραπείες χρησιμοποιούν φάρμακα, που στοχεύουν στους νευροδιαβιβαστές - τις χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα σήματα μεταξύ των νευρώνων. 
Οι φαρμακευτικές αγωγές για την κατάθλιψη, όμως, είναι αναποτελεσματικές για πολλούς ανθρώπους, καθώς προκαλούν παρενέργειες και μπορεί να χάσουν το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. 

Για τους λόγους αυτούς, πολλοί ερευνητές ψάχνουν για εναλλακτικές θεραπείες, που υπερνικούν αυτά τα προβλήματα, και είναι πιο αποτελεσματικές ή λιγότερο δυσάρεστες. Μια πιθανή θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση των παλμών της μαγνητικής ενέργειας πάνω από το κεφάλι για να στοχεύουν στα κυκλώματα διάθεσης του εγκεφάλου. 

Η τεχνική, που ονομάζεται διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS), μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσει μερικά από τα προβλήματα των φαρμακευτικών θεραπειών, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργεί, ή πόσο αποτελεσματική θα είναι στη θεραπεία του MDD.

Μερικά από αυτά τα ερωτήματα μπορεί να είναι κοντά σε μια απάντηση, ωστόσο, με την είδηση ​​της περασμένης εβδομάδας ότι στην εταιρεία Magstim , που εδρεύει στη Δυτική Ουαλία, χορηγήθηκε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ για τη συσκευή, στην οποία βασίζεται η θεραπεία της MDD.

Η έγκριση σημαίνει ότι ο προσομοιωτής που προκαλεί τη διέγερση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική επιλογή σε ενήλικες πάσχοντες από MDD που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες ή φαρμακευτικές αγωγές. 

Τα προϊόντα της Magstim έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για να εξετάσουν και να ρυθμίσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.  Η έγκριση αυτών των συσκευών για κλινική χρήση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην κλινική εφαρμογή ακαδημαϊκών ευρημάτων.

Είναι η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) το μέλλον της θεραπείας της κατάθλιψης; Η θεραπεία σίγουρα φαίνεται πολλά υποσχόμενη με φαινομενικά λίγες παρενέργειες. Το μεγάλο ποσοστό της κατάθλιψης μπορεί να μειωθεί έως και κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, αν και άλλες μελέτες είναι πιο συγκρατημένες.
 
Σήμερα, το TMS είναι  εγκεκριμένο για χρήση μόνο στις ΗΠΑ, και μόνο σε μια περιορισμένη ομάδα ασθενών. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι, με περαιτέρω έρευνα και βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα και στην κατανόηση των μηχανισμών της τεχνικής, θα δούμε αυξανόμενη χρήση του TMS ως θεραπεία για την κατάθλιψη, που πλέον μαστίζει ολοένα και περισσότερους.