Κόντρες, φωνές και ουρλιαχτά στη Βουλή

2015-03-31 11:24

Ένταση προκλήθηκε για μια ακόμα φορά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την κρίσιμη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και την ώρα που αναζητούταν ευρύτερες συναινέσεις ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ολοκληρώσει τις πρωτολογίες τους και παρά τις επιμέρους διαφωνίες υπήρχαν ενδείξεις για επι της αρχής συμφωνία για μια σκληρή μεν διαπραγματευτική τακτική που θα εγγυάται όμως τα ευρωπαϊκά κεκτημένα της χώρας.

Η επιμονή όμως της Προέδρου της Βουλής κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου να σχολιάζει τις τοποθετήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης προκάλεσε την έντονη δυσφορία τους που εκδηλώθηκε με αφορμή την εντός του κανονισμού απόφασή της να δώσει τον λόγο στον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο να απαντήσει επί προσωπικού στις επιθέσεις που δέχθηκε από τον κ. Αντώνη Σαμαρά για την υπόθεση με τα ιδιωτικά συμφωνητικά που σύναψε με απολυμένους του δημοσίου.

Τελικά η ΚΟ της ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την κυρία Κωνσταντοπούλου. Ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως η διεύθυνση της συζήτησης εκ μέρους της Προέδρου ήταν εντός του πλαισίου που ορίζει ο Κανονισμός και πως η ΝΔ αναζητούσε αφορμή για να αποχωρήσει από την διαδικασία και να μην απαντήσει με τον τρόπο αυτό στο ερώτημα του πρωθυπουργού για το αν στηρίζει την διαπραγματευτική του τακτική.

«Σας αρέσει η τεθλασμένη;»

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Σαμαράς απάντησε στον κ. Τσίπρα που προηγούμενος είχε καταγγείλει εμπλοκή του κ. Σταύρου Παπασταύρου (σ.σ. δεν τον κατονόμασε) στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Αντώνης Σαμαράς:… Όμως, φτάσατε και σε σημείο να θίγετε και ανθρώπους που δεν θα έπρεπε και είναι ντροπή σας. Μιλήσατε για δικό μου συνεργάτη. Ναι. Επειδή εγώ είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής, θα σας πω ευθέως.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
Σας αρέσει η τεθλασμένη; Σας αρέσει να εννοείτε και να μην το λέτε; Σας αρέσει αυτό;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Αντιφεμινιστικό ήταν αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Μην υποτιμάτε τις γυναίκες πάντως.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Σεξιστικό ήταν.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αν το θεωρείτε σεξιστικό, το παίρνω πίσω.  Όμως, επειδή -εν πάση περιπτώσει- μου αρέσει η ευθεία γραμμή, εγώ θα πω μακάρι να είχε η Ελλάδα δέκα Παπασταύρου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησή του η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε μεταξύ άλλων:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντόπουλου): Ο κύριος Πρωθυπουργός είχε στη διάθεσή του δέκα λεπτά και μίλησε είκοσι δύο. Ο κύριος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε στη διάθεσή του πέντε λεπτά και μίλησε είκοσι έξι λεπτά και σαράντα επτά δευτερόλεπτα.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Θέλω να πω ότι σε αυτήν την Αίθουσα διατυπώσεις ρατσιστικές και σεξιστικές δεν θα ξανακουστούν.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
Ιδίως μάλιστα που σήμερα επισκέπτεται τη χώρα μας ο Εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οφείλατε να είστε πιο εγκρατής σε τέτοιες διατυπώσεις.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Μαθήματα από εσάς δεν παίρνω, κυρία Πρόεδρε. Μαθήματα από σας δεν δέχομαι!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σταματήστε να μας κάνετε παρατηρήσεις, επιτέλους, λες και είστε δασκάλα. Είστε ανάγωγη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντόπουλου): Είναι ζήτημα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είστε ανάγωγη!
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντόπουλου): Ο κ. Μιχαλολιάκος έχει το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρία Πρόεδρε, μισό λεπτό. Εγώ και η Νέα Δημοκρατία λογοκρισία στην Βουλή δεν δεχόμαστε… (δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντόπουλου): Ανοίξτε το μικρόφωνο στο κ. Σαμαρά, που αισθάνεται ότι λογοκρίνεται μετά από είκοσι επτά λεπτά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Λογοκρισία δεν θα δεχτώ, κυρία Πρόεδρε, και δεν δέχομαι. Από το 1977 είμαι σε αυτά τα έδρανα. Αυτή τη συμπεριφορά δεν την έχω δει ποτέ, απ’ όλους τους Προέδρους που έχουν περάσει.
Μέχρι τώρα δεν έχω μιλήσει, αλλά προσέξτε. Λογοκρισία σε βάρος αυτής της παράταξης, που έχει δώσει τα πάντα για τη δημοκρατία, που έχει δώσει τα πάντα για το ήθος αυτού του Κοινοβουλίου, δεν δεχόμαστε! Τελειωμένα. Δεν δεχόμαστε! Και ό,τι εννοώ, το εννοώ!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντόπουλου): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, κ. Νίκος Μιχαλολιάκος.
 
Η ένταση ξεπεράστηκε προς στιγμήν και αυτό γιατί επανήλθε και πάλι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δευτερολογίας του κ. Σαμαρά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αναφορικά με τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Κατρούγκαλου  ενώ απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο επικαλέστηκε τον Πλούταρχο λέγοντας ότι  «η ανδρεία είναι αρετή και ανδρών και γυναικών και άρα μην παρεξηγείστε κυρία Πρόεδρε».
 
Η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε εκ νέου την αναφορά του αρχηγού της ΝΔ ενώ στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να απαντήσει επι προσωπικού.

Η πτέρυγα της ΝΔ θεώρησε ότι η διαδικασία δεν επιτρέπει να δοθεί ο λόγος σε υπουργό και αντέδρασε με οργή.

Σε εκείνο το σημείο διαμαρτυρήθηκε ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης με αποτέλεσμα η κυρία Κωνσταντοπούλου να του απαντήσει: «προφανώς ο εκνευρισμός σας έχει να κάνει με την δέσμευση του πρωθυπουργού για έρευνα στην λίστα Λαγκάρντ» .
 
Αμέσως ο κ. Σαμαράς εμφανώς εκνευρισμένος της είπε: «δεν σας επιτρέπω και είναι η τελευταία φορά που δεχόμαστε τέτοια συμπεριφορά».
 
Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: καθίστε κάτω κ. Σαμαρά. Θα μιλήσει ο κ. Κατρούγκαλος και μετά εσείς
 
Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Ντροπή σου
 
Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Καθίστε κάτω και μην απειλείτε το προεδρείο…
 
ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ:…
 
Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καθίστε κάτω κ. Μεϊμαράκη
 
ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: αποχωρώ για λόγους διαμαρτυρίας και παραβίασης του ΚτΒ.
Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς στους διαδρόμους του κοινοβουλίου φώναζε εμφανώς εκνευρισμένος «Είναι ντροπή! Συμπεριφέρεται σαν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όχι ως Πρόεδρος Βουλής. Εχω ζήσει εδώ σκληρές ώρες με Αλευρά. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά».
Στα όριά του ήταν και ο κ. Ε. Μεϊμαράκης υποστηρίζοντας ότι η Πρόεδρος ξεπέρασε κάθε όριο.
Πάντως, κύκλοι της ΝΔ σημείωναν ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της Προέδρου εκτιμώντας ότι «η παρουσία της ζημιώνει την κυβέρνηση και το κόμμα που την πρότεινε».