Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν επιστρέφει καμία «τσάμικη» περιουσία
Στην άρση του εμπολέμου με την Αλβανία αναφέρθηκε ο Νίκος Κοτζιάς την Τρίτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «Στο Κόκκινο» και εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει αυτό το «εμπόλεμο», πώς προέκυψε, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1987 για άρση αυτού του εμπολέμου και διευκρίνισε ποιες αλβανικές περιουσίες επιστρέφονται στο αλβανικό κράτος.
Ο Νίκος Κοτζιάς για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι καμία «τσάμικη» περιουσία δεν επιστρέφεται, αφού αυτές κατασχέθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη μετά το τέλος του πολέμου ως περιουσίες δοσίλογων.
«Όταν κατέκτησε η Ιταλία την Αλβανία, έκανε την Αλβανία κομμάτι της ιταλικής μοναρχίας.
»Ήταν η λεγόμενη ιταλοαλβανική μοναρχία, στην Αλβανία λεγόταν έτσι όχι στην Ιταλία.
»Αυτή η μοναρχία κήρυξε -η Ιταλία, και κατά προέκταση η Αλβανία- τον πόλεμο στην Ελλάδα.
»Μόλις κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα η ιταλική μοναρχία μέσω Αλβανίας, η Ελλάδα πέρασε στη μεσεγγύηση την ιδιοκτησία του αλβανικού κράτους και Αλβανών πολιτών ακόμη και ομογενών, πρέπει να είναι λιγότερο από δύο εκατοντάδες ακίνητα.
»Αυτή η μεσεγγύηση είναι μια αφομοίωση, μια προσχώρηση προς την επίβλεψη του κράτους ξένης ιδιοκτησίας, υπό την εγγύησή του, για όσο διάστημα ισχύει ο πόλεμος.
»Κανονικά, μετά έπρεπε να υπάρξει μια συνθήκη ειρήνης, με την οποία να επιστρεφόταν αυτή η μεσεγγύηση.
»Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν το επέτρεψε.
»Υπήρξαν οι συμφωνίες φιλίας της Ελλάδας με την Αλβανία, υπήρξε η συναίνεση των ελληνικών Κυβερνήσεων να ενταχθεί η Αλβανία στο ΝΑΤΟ άνευ όρων και προϋποθέσεων -αυτοί όλοι που μας φωνάζουν σήμερα- και υπήρξε και μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επί Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80 ότι δεν συνεχίζει ο πόλεμος.
»Δυστυχώς, με σειρά ενεργειών της η Ελλάδα επέμενε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ότι συνεχίζεται το εμπόλεμο.
»Η Κυβέρνηση αυτή θέλει να το καταργήσει, πρέπει να τελειώνουμε.
»Θέλω να κάνω μια διευκρίνιση με αυτό το εμπόλεμο, γιατί είναι αστείο πράγμα.
»Με μια χώρα που έχουμε τις σχέσεις που έχουμε, που είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και ούτω καθεξής, να είμαστε σε εμπόλεμο.
»Θέλω όμως να διευκρινίσω το εξής: οι μεσεγγυήσεις αποτελούν ιδιοκτησίες των Αλβανών που πέρασαν υπό την επίβλεψη του ελληνικού κράτους εξ αιτίας του πολέμου, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, την ημέρα που ξεκίνησε.
»Είναι εντελώς άλλο πράγμα από τις «τσαμικές» περιουσίες.
»Οι «τσαμικές» περιουσίες κατασχέθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έχουν δικαστικές αποφάσεις, νομιμότητα δηλαδή προς αυτό.
»Η επιστροφή των «μεσεγγυημένων» ιδιοκτησιών, δεν έχει καμία, μα απολύτως καμία σχέση με τις δικαστικές αποφάσεις για την κατάσχεση «τσαμικής» περιουσίας από τους συνεργάτες του κατακτητή, όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη σε βάρος των συνεργατών του κατακτητή».
Ποιο σαφής απάντηση δεν θα μπορούσε να υπάρξε