Μαθήματα διεθνούς δικαίου στην προκλητική Τουρκία από την μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη

2017-05-28 15:44

Μαθήματα διεθνούς δικαίου στην Τουρκία, που εγείρει αξιώσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, παραδίδει η μόνιμη αντιπρόσωπος της χώρας μας στα Ηνωμένα Έθνη. Με την επιστολή της, την οποία αποκαλύπτει το «pentapostagma.gr» βάζει την Άγκυρα στη θέση της και καταρρίπτει κάθε προσπάθεια έγερσης… δικαιωμάτων στα όρια της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή ΑΟΖ.

Η πρέσβης της Ελλάδας Αικατερίνη Μπούρα απαντά στην επιστολή που είχε στείλει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Feridun Sinirlioğlu, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση της κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα το οικόπεδο 6, αλλά και την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου. «Βάπτισε» μάλιστα αυθαίρετα, χωρίς να υπάρχει καμία νομική βάση την περιοχή αυτή «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Έτσι την βολεύει προφανέστατα την Τουρκία και έτσι πράττει. Επιχειρεί να βρει διάδρομο να βγει στην ανατολική Μεσόγειο και να διεκδικήσει τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά δυστυχώς αυτός δεν υπάρχει. Όσο και να αμφισβητεί τα ελληνικά νησιά και την κυπριακή ΑΟΖ, όσο και να ερμηνεύει όπως θέλει το διεθνές δίκαιο.

Η κυρία Μπούρα βάζει τους Τούρκους στη θέση τους απαντώντας στην επιστολή (της 12ης Απριλίου με αριθμό A / 71/875-S / 2017/321) με το εξόφθαλμο περιεχόμενο που κατέθεσε στον ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της. Τονίζει ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας, στο σύνολό τους, αναφορικά με τα εξωτερικά όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν γίνονται αποδεκτοί, αφού χαρακτηρίζονται ως αβάσιμοι, στερούμενης οιασδήποτε νομικής βάσης.

«Γίνεται αναφορά στο εθιμικό και συμβατικό διεθνές δίκαιο σε σχέση με τα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων όσων ήδη αναφέρονται, τα οποία έχουν δικές τους θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα ή/και αποκλειστική οικονομική ζώνη – ΑΟΖ) όπως οποιαδήποτε άλλη χερσαία έκταση.