μαζική εισβολή σε νησιά Αν.Αιγαίου και Εβρο: Τι αποφασίστηκε
Δεν κλείνουν τα σύνορα, δεν εγκλωβίζουν τους αλλοδαπούς που παράνομα εισέρχονται στην Ελλάδα στην παραμεθόριο περιοχή, κάνουν πιο αυστηρό το νομοθετικό-θεσμικό πλαίσιο χορήγησης ασύλου για να κάνουν την χώρα λιγότερο ελκυστική στις μάζες των αλλοδαπών που πλέον εισρέουν με ρυθμό ανάλογο του 2015.
Eπίσης θα παραμείνουν τα 17 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου «εποπτεύουν την περιοχή για τον εντοπισμό και την διάσωση» αλλοδαπών.
Αυτές είναι οι βασικές αποφάσεις του έκτακτου πολύωρου, δραματικού, ΚΥΣΕΑ που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
Ακόμα αποφασίστηκε η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης ασύλου (αλλάζει δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο) και την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τους αλλοδαπούς που κυκλοφορούν παρανόμως.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση νησιών όπου φιλοξενούνται οι αλλοδαποί με μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Οι δομές φιλοξενίας βρίσκονται στο «κόκκινο» και μόνο στη Μόρια αυτή τη στιγμή είναι 10.241 αλλοδαποί κάνοντάς τον τον πλέον πολυπληθή καταυλισμό στην Ευρώπη και αλλάζοντας δραματικά την πληθυσμιακή σύνθεση στο νησί.
Το ΚΥΣΕΑ σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισες τη μεταφορά 1.500 ατόμων από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα. Επισημάνθηκε ότι είναι υπεράριθμες κατά 9.000 άτομα και οι «δομές φιλοξενίας» των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά.