Με το καλημέρα οι εκπρόσωποι των δανειστών αξιώνουν νέα μέτρα και προαπαιτούμενα

2015-07-31 09:23
Τόσο οι εκπρόσωποι, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, όσο και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχουν ήδη δώσουν δείγμα των προθέσεων και έχουν βάλει στο τραπέζι τρία βασικά θέματα: Τις άμεσες πιεστικές ανάγκες για πληρωμές του ελληνικού κράτους, που θα καθορίσουν το ύψος του νέου δανείου, την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, η ύφεση και οι νέοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα και τα νέα μέτρα από τώρα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για να κλείσει η συμφωνία.
 
Μάλιστα οι συζητήσεις ξεκινούν με την απαίτηση του κουαρτέτου να «ξηλώσει» η κυβέρνηση κάποια από τα φορομπηχτικά  μέτρα που θεωρεί πως δεν θα αποδώσουν, γιατί απλά επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και ζητούν τα βάρη να μετατεθούν στα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
 
Συγκεκριμένα ζητούν την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για πολύ πλούσιους (για ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω) και αντιπροτείνουν την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Πρόταση η οποία θα μεγαλώσει τα φορολογικά βάρη σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά θα ελαφρύνει (συγκριτικά με το 8%) τους 230 πιο πλούσιους Έλληνες.
 
Ζητούν επίσης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών, την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι», το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων αδειοδότησης των επιχειρήσεων και την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία.
 
Με λίγα λόγια ζητάνε την… Άρτα και τα Γιάννενα για να κλείσει μία συμφωνία η οποία θα προβλέπει αξιολόγηση κάθε ένα μήνα και προφανώς νέα μέτρα κάθε τρεις και λίγο διότι αυτά που έχουν ληφθεί δεν θα επαρκούν. Πέντε χρόνια τώρα το έχουμε δει αρκετές φορές το έργο να παίζεται και έχει βιώσει ο ελληνικός λαός τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής του μνημονίου. 
 
Ξέρει πολύ καλά τι τον περιμένει και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί πλέον λένε ρήξη και ότι θέλει ας γίνει. Είναι δε πολλοί περισσότεροι εκείνοι που εκτιμούν πώς τελικά η ρήξη θα επέλθει αργά ή γρήγορα και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι δεδομένη.
 
Το θέμα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που άλλα έλεγε έξι μήνες και άλλα έκανε έχει σχέδιο να διαχειριστεί μία τόσο σοβαρή για τη χώρα και τους πολίτες της κατάσταση.