Μένει ο τίτλος «εκσυγχρονίζεται» το περιεχόμενο

2017-12-08 07:22

Με τρεις λέξεις τελείωσαν σήμερα την Συνθήκη της Λωζάννης, Ελλάδα και Τουρκία σε ένα πρωτοφανές «ναυάγιο» της ελληνικής εξωτερικής πολικής.

Την αρχή έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν από εχθές με την συνέντευξη που έδωσε σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, κάτι που συνέχισε και σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε για ανάγκη «επικαιροποίησης» της συνθήκες, ο Έλληνας ΠτΔ για ανάγκη «ερμηνείας σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα» και τέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για «εκσυγχρονισμό».

Με αυτές τις τρεις λέξεις ουσιαστικά έβαλαν την ταφόπλακα σε μια συνθήκη η οποία ρύθμισε -υποτίθεται- μια και δια παντός όλα τα εκκρεμή θέματα που προέκυψαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Δυστυχώς όμως σήμερα η υπόθεση της Συνθήκης επανήλθε και μάλιστα με τρόπο πρωτοφανή: Εντός του Προεδρικού Μεγάρου.

Το αφορά όμως αυτός ο «εκσυγχρονισμός» κατά των Α.Τίπρα, αλλά και τι επιδιώκει η Τουρκία;

Καταρχάς αφορά το καθεστώς των μουφτήδων στην Δυτική Θράκη (οι οποίοι διορίζονται από το ελληνικό κράτος όπως προβλέπεται) και φυσικά το φλέγον θέμα του εθνοτικού και όχι θρησκευτικού προσδιορισμού (όπως ήταν μέχρι σήμερα) της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Τα ανταλλάγματα, που υποτίθεται θα πάρει η Ελλάδα ήσσονος σημασίας: Κάποια ρύθμιση για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης σε συνδυασμό με θέματα απόδοσης περιουσιών σε Έλληνες της Κων/πολης που εκδιώχθηκαν από το πογκρόμ του 1955.

Μάλιστα ο Ερντογάν έφερε το συγκεκριμένο θέμα σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου μιλώντας «για σφάλματα του παρελθόντος που ανάγκασαν Έλληνες να «αποχωρήσουν»(!) από την Πόλη.